Liefhebbers van historische romans opgelet..
Het eerste deel van de Timeless-serie is sterk, bijzonder en boeiend. De auteur legt de lat voor de rest van de serie hoog!
Libby kan dankzij een speciale gave twee levens leiden. In het ene werkt ze bij de drukker en ontmoet ze haar ware liefde (1774) en in het andere leven geniet ze van het glamoureuze NYC en wordt ze gedwongen te trouwen met een rijke heer (1914). Tot haar 21e levensjaar mag Libby vrij bewegen tussen beide werelden, maar op haar 21e verjaardag moet ze een keuze maken voor het ene leven en het andere voorgoed vaarwel zeggen.
Beide verhaallijnen van tijdpendelaar Libby worden goed geïntroduceerd door de omstandigheden, gebeurtenissen en personages nauwkeurig te beschrijven. Als lezer leef je enorm met de hoofdpersoon mee en de constante tweestrijd is voor zowel Libby als de lezer continu aanwezig. In elk hoofdstuk wordt gewisseld van ‘leven’ als Libby in slaap valt, waardoor je een goede voorstelling kunt maken van beide levens en je Libby’s ontwikkeling op de voet volgt.
De (politieke) geschiedenis wordt niet alleen aangehaald in het verhaal, maar de hoofdpersoon leeft midden in de wereld voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog én de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het voelt bijna alsof je twee historische romans leest. Dit vind ik bijzonder en knap gedaan!
Libby moet kiezen tussen leven naar haar eigen verwachtingen en leven naar die van een ander, een opgelegde liefde en een oneindig verlangen, een ouder die in het belang van jou handelt en een ouder die in het belang van zichzelf handelt. Dit is met name ingewikkeld en soms ook verdrietig. Aan het eind van de dag put Libby hoop uit het geloof.
Dit boek raakt alle aspecten van het leven. In het bijzonder rouwen en afscheid nemen terwijl iemand nog leeft. De dag om een keuze te maken komt steeds dichterbij, waardoor de emoties intenser worden. Voor mij als lezer is het (ergens) een geruststellende gedachte dat als mensen overlijden, ze hebben gekozen voor een ander leven.
De auteur heeft me verrast met de twee ijzersterke levensverhalen vol gevoel, geloof en geschiedenis.