Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Mitford-moorden is een spannende detective-achtige roman, die heel prettig leest en je lekker laat meepuzzelen

Diane Kooistra 15 juni 2019
Engeland, net na de eerste wereldoorlog: Florence Nightingale, een verpleegkundige, keert terug van de slagvelden van België voor een rustige oude dag aan de kust. Helaas komt ze nooit aan op de plaats van bestemming. Ze wordt in de trein vermoord door een mysterieuze man.
In diezelfde trein probeert Louisa, een jonge vrouw uit Londen, te ontsnappen uit de klauwen van haar oom. Ze wordt onbewust geholpen door Guy die bij de spoorwegpolitie werkt. Later komen zij elkaar weer tegen als ze onafhankelijk van elkaar op zoek gaan naar de moordenaar van de verpleegkundige.
De politie geeft het zoeken naar de dader al snel op. Dit tot ontevredenheid van Louisa en Guy. Zelf gaan zij door tot ze de dader kunnen ontmaskeren op een bijzonder evenement. Zelfs als ze daarbij hun banen dreigen te verliezen. De vraag is of ze de juiste conclusies hebben getrokken uit de verschillende verhalen die ze horen van de mensen die Florence gekend hebben en die bij de moord betrokken waren.

In dit eerste deel van de Mitford zussen, zoals de serie heet, speelt de oudste dochter Nancy een grote rol. Zij helpt Louisa omdat ze het vooral een heerlijke afwisseling vindt in haar beschermde leventje. Dit verhaal begint goed, je leert in de eerste hoofdstukken de personages kennen en enkelen zeker waarderen. De auteur heeft ervoor gekozen om een aantal personages veel ruimte te geven in het verhaal en andere personages eromheen wat op de achtergrond mee te laten doen. Dat zorgt ervoor dat je niet verzandt in de vele personen, maar dat je bij de kern van het verhaal kunt blijven. Louisa wordt beschreven als een zelfstandige jonge vrouw die opgegroeid is in het arme deel van Londen, terwijl Nancy een dochter is van de nieuwe adel op het platteland van Engeland. Twee compleet andere werelden komen op deze manier bij elkaar.

De moord is de rode draad in De Mitford-moorden en Jessica Fellowes laat de lezer vanaf het begin meepuzzelen. Louisa en Guy raken zo verstrikt in deze moordzaak dat ze zelfs hun banen kwijtraken. De lezer leest tussen de hoofdstukken door nog een aantal brieven van Florence aan haar lief, maar wie dat is wordt een lange tijd stilgehouden. Door deze brieven krijg je een compleet beeld van hoe het was op het slagveld, tussen de gewonde soldaten. En ontdek je missende puzzelstukjes die Louisa en Guy goed zouden kunnen gebruiken.

Ondertussen is er nog de angst dat de oom van Louisa haar weer vindt en meeneemt naar haar oude leven. De keren dat ze elkaar bijna tegen het lijf lopen zijn spannende momenten in een verhaal dat verder vrij rustig verloopt. De sfeer van Engeland na de oorlog, een land dat moet herstellen van twee oorlogen. De armoe, het tekort aan mannen of de problemen zoals invalide geraakte soldaten, zowel lichamelijk als geestelijk komt mooi aan bod in De Mitford-moorden

Jessica Fellowes heeft een bijzonder boek geschreven rondom personen en gebeurtenissen die echt bestaan hebben. De moord op Florence Nightengale, een nichtje van de beroemde verpleegkundige, is echt gebeurd. Er was geen link met de familie Mitford, dat heeft de auteur op een bijzondere manier zelf bedacht. De familie Mitford heeft wel echt bestaan en als je op deze dochters googelt beloven de volgende delen ook mooie verhalen.

De Mitford-moorden is een spannende detective-achtige roman, die heel prettig leest en je lekker laat meepuzzelen naar de oplossing van deze moord. Ik ben erg benieuwd naar de volgende delen en welke rol de zusjes van Nancy hierin zullen spelen.

Recensie eerder geplaatst op www.vrouwenthrillers.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.