Advertentie

Geheim leven vertelt 3 verhalen. Het eerste verhaal over 2 meisjes die een geheim leven delen tot de Spaanse griep toeslaat. Na die tijd verhuist een van de meisjes, Catharina naar Drenthe waar ze aan kan sterken en opnieuw kan beginnen. Daar ontmoet ze de buurjongen waar ze mee trouwt en kinderen krijgt. Dan komt er een echtpaar naast hun wonen en ze krijgen onderling een goede band. Elza de dochter van Catherina vertrouwt het niet maar kan niets beginnen tegen de situatie die volledig uit de hand loopt.
Dan begint het derde verhaal, Wayne woont in Amerika met zijn dochter en kleindochter en hij vindt een oud kistje op zolder van zijn overleden vader en de inhoud ervan brengt hun helemaal naar Friesland.
Daar wordt duidelijk waarom Elza de moeilijkste beslissing uit haar leven heeft moeten maken om haar familie te beschermen. En worden nieuwe banden gesmeed die als 3e generatie eindelijk opnieuw lijken te kunnen beginnen.

De feiten uit de geschiedenis van de familie van de auteur zijn mooi verweven met het iets geromantiseerde verhaal van Elza en haar ouders. De vraag is of de levensomstandigheden van haar ouders Elza's verdere leven hebben bepaald. Dat heeft met keuzes te maken en met zwijgen of spreken. Vooral in een kleine gemeenschap zoals het dorp waar Elza in opgroeide is dit een punt. Ik vond het mooi om te lezen hoe de verhalen in elkaar overlopen en het verhaal van verschillende personen te lezen. Dat maakt het compleet. De personages passen in het tijdsbeeld dat de auteur gekozen heeft voor dit verhaal. En hoe anders de mensen met elkaar omgaan in deze tijd waarin het einde zich afspeelt. Daar zit een mooi onderscheid in. Dit is een verhaal dat je pakt, dat je raakt en niet loslaat. Je leest het terwijl andere mensen om je heen doorgaan met waar ze mee bezig zijn en daar krijg je niets van mee…want je leest….

Reacties op: Dit is een verhaal dat je pakt, dat je raakt en niet loslaat

149
Geheim leven - Carla de Jong
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99
E-book prijsvergelijker