Heel mooi vormgegeven sprookjes boek met net weer andere verhalen en veel om te ontdekken!

Diane Kooistra 19 september 2025
Kate Davies is een Engelse auteur die al meerdere boeken op haar naam heeft staan, van een humoristische roman met de titel In het diepe tot (kinder) boeken over het lichaam en de atlas.

Lucille Clerc is een Franse illustrator die in Londen woont en al tekeningen heeft verzorgd voor meerdere boeken. Ze tekent vanuit de hand op grote schaal. Soms in een stuk, soms in fragmenten die bij elkaar passen.

De cover is heel goed verzorgd bij dit stevige boek met een groot formaat.
In de schittering van de lampen ziet de lezer het goud blinken.
In dit sprookjes boek worden twaalf sprookjes opnieuw verteld.
Het zijn klassieke verhalen die erg tot de verbeelding spreken zoals De kleine zeemeermin of De Sneeuwkoningin.
Maar ook legendes als Robin Hood en Schateiland komen aan de beurt, Net wat andere verhalen dan in andere boeken.

Het boek is groots en ruim opgezet met ruimte voor tekst en tekeningen.
De hekenbare tekenstijl van Lucille Clerc past heel goed bij de verhalen en spreken de lezer echt aan. Ook tussen de regels door is er ruimte gemaakt voor een mooi fragment van wat er in het verhaal verteld wordt.
Elk sprookje begint met een grote gevulde plaat met een korte inleiding op het verhaal. Een moment om nog niet aan het verhaal te beginnen maar eerst even te kijken wat er ontdekt wordt.
Ieder verhaal wordt kort en krachtig verteld, om zo de aandacht van de luisteraar of de lezer vast te houden en snel tot het bekende moment uit het sprookje of de legende te gaan. Er lijkt hierbij rekening gehouden te zijn met de spanningboog van basisschoolleerlingen.
Enkele quotes of teksten zijn uitvergroot. Die zijn gemakkelijker te lezen voor kinderen die net kunnen lezen.
Als het verhaal (voor) gelezen is, volgt er nog een verrassing; een nieuwe mooie tekening met kleine opdrachtjes waarbij (voor) lezer e/o luisteraar mag gaan zoeken naar aanwijzingen die gegeven worden.
De ene tekening is heel fantasierijk zoals een onderwaterwereld terwijl de andere tekening heel natuurgetrouw is. Je zou ze bijna in willen lijsten, zo mooi!
De taal in de verhalen is toegankelijk voor het kind dat al op de basisschool zit en zelf lezen zal even op zich laten wachten. Het lijkt mij een heerlijk voorleesboek. Tijdens het lezen merkte ik al dat ik verschillende stemmen gebruikte.
Een heerlijk (voor) leesboek voor jong en oud om je uren mee te vermaken omdat er na het lezen nog genoeg te bekijken of te ontdekken valt.

Meer recensies van Diane Kooistra

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.