Advertentie

Deflo is een Vlaamse schrijver die gekend is voor het schrijven van realistische maar vooral meeslepende thrillers. Het boek Prooi is een psychologische thriller. Deflo vertelt het zenuwslopende verhaal van Inge Gerets dat zich afspeelt in onze (Belgische) steden. Binnen elk hoofdstuk wordt de spanning telkens opnieuw opgebouwd, telkens gevolgd door een verrassende climax. Hoe dan ook, staat er in het hele boek één verhaallijn centraal: de tragedie die Inge heeft moeten ondergaan. In elk hoofdstuk wordt de spanning van het gehele boek een beetje opgedreven. Dit maakt dat je ‘gemotiveerd’ bent om verder te lezen. Vervelen zal je je zeker niet doen.

Het is half elf ’s avonds wanneer het hoofdpersonage, Inge Gerets, een dame van rond de 30 jaar, de metro van Sint-Guido naar huis wilt nemen. Ze kwam net terug van het personeelsfeestje dat langer had geduurd dan ze verwachtte. Wanneer ze aan het perron staat te wachten voelt ze zich bekeken. Het metrostation lag er verlaten bij en ze voelde de ogen van een jongvolwassen allochtoon in haar rug branden. Uit overlevingsinstinct liep Inge Gerets naar het einde van het perron. Ze had zichzelf in een situatie gebracht waarvan ze wist dat het niet goed ging aflopen. Ze was een muis voor de kat.

Deflo begint bij het begin van het boek meteen met het beschrijven van de nachtmerrie waarin Inge zich bevindt. Hij maakt een gedetailleerde beschrijving van de omgeving, van de gevoelens en gedachten van de personages. Hij schrijft alleen dat wat de spanning zou kunnen opdrijven. Een inleiding van de situatie laat Deflo eveneens achterwegen.
Zaken die belangrijk zijn in het verhaal, zoals bijvoorbeeld de thuissituatie van Inge, komen in de loop van het boek aan bod. Hierdoor zorgt Deflo ervoor dat de spanning vanaf de eerste zin aanwezig is in het boek.
Hij schrijft vanuit het standpunt van het personage dat op dat moment aan bod komt. Dit perspectief wisselt meermaals binnen één hoofdstuk, Deflo symboliseert dit door het toevoegen van drie sterretjes; “***”. Dit maakt dat er ook verschillende onderwerpen en situaties ‘door elkaar’ geschreven worden. Een bepaalde gebeurtenis kan meteen een nieuw ‘probleem’ inleiden waar dan ook meteen wordt op ingespeeld.

Doordat Delfo de gebeurtenissen altijd concreet en erg gedetailleerd beschrijft, blijf je gedurende het gehele verhaal geboeid. De spanning neemt op geen enkelen moment af. Doordat hij verschillende vertelperspectieven gebruikt, krijg je het gevoel dat je echt betrokken bent in het verhaal. Hierdoor kan je je beter inleven.

Reacties op: Deflo - Prooi

62
Prooi - Luc Deflo
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker