Advertentie

Boeken kunnen soms onder je huid gaan zitten. Dat is met het boek Cilka´s keuze, geschreven door Heather Morris ( bekend van De tatoeëerder van Auschwitz, een boek dat ik nog moet lezen) zeker het geval. Het kan je zelfs bij de keel grijpen. Wat een levensverhaal van Cilka…

Op zestien jarige leeftjd belandt Cilka in de hel op aarde : Auschwitz-Birkenau. Daar krijgt ze de keuze : Overleven op welke manier dan ook of de dood. Cilka kiest voor te overleven en wordt daarbij gedwongen dingen te doen voor de vijand. Na de bevrijding krijgt ze daarvoor de rekening gepresenteerd en wordt ze veroordeeld tot 15 jaar werkkamp in Siberië.

In het werkkamp staat Cilka weer voor de keus : overleven of.. inderdaad ze kiest weer voor te overleven en ondergaat wederom de nodige ellende en vernederingen.

Cilka komt over als een sterke, zorgzame vrouw altijd klaarstaand voor anderen, met een ijzeren wilskracht. Maar toch voel je telkens de angst, de angst om wederom dierbaren te verliezen, angst om zich aan mensen te hechten, het niet weten wie te kunnen vertrouwen, de angst voor hoop op een toekomst en het verliezen daarvan.

Werkelijk een indrukwekkend boek over een moedige vrouw die alles wat haar dierbaar was verloor in Auschwitz-Birkenau, en een zwaar strafkamp in Siberië. Het boek is zo levendig beschreven dat je alles als een film voorbij ziet komen en je haar pijn en verdriet maar ook kracht voelt.

Je kunt haast niet voorstellen dat dit verhaal echt gebeurd is en toch is dat zo. Heather Morris zette Cilka’s verhaal op papier aan de hand van getuigenissen van mensen die haar hebben gekend en van een eigen onderzoek. Geweldig en zeer respectvol gedaan.

Een boek dat je dat het lezen zeker wel even bezig houdt, want ja wat zou je zelf doen als ooit voor de keuze´s van Cilka zou staan? Een boek dat iedereen eigenlijk gewoon zou moeten lezen omdat het niet vergeten mag worden wat er gebeurd is en het ook in de toekomst niet meer mag gebeuren.

Reacties op: Indrukwekkend

18
Cilka's keuze - Heather Morris
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker