Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Tijdens het rondsnuffelen op NetGalley, kwam dit boek langs van de Ijslandse schrijfster Kristín Eiríksdottir. Een mooie cover en een intrigerende korte inhoud zorgden ervoor dat het ook terechtkwam op de e-reader.

Elín en Ellen ontmoeten elkaar in het theater en Elín raakt in de ban van Ellen. Beide vrouwen leiden een erg geïsoleerd bestaan en hebben daardoor een andere kijk op het leven. Waar Elín zelf de grip kwijtraakt, heeft Ellen levenslang al te kampen met de mentale problemen van haar moeder. Hun ontmoeting zorgt ervoor dat ze teruggeworpen worden in de geschiedenis en bepaalde zaken onder ogen moeten komen.

Eiríksdottir schrijft erg gevoelsmatig. Ze gebruikt als het ware de woorden om een ritme en gevoel weer te geven, en niet zozeer om enkel en alleen een verhaal te vertellen. Het geeft het lezen zeker iets extra mee, maar het zorgt er ook voor dat het verhaal niet volledig 'af' lijkt wanneer je de laatste pagina omslaat. Er blijven nog zoveel vragen onbeantwoord en dat creëert een gevoel van verwarring en ontevredenheid. Overigens treedt die verwarring niet enkel op na het uitlezen van het boek, maar ook al tijdens het lezen. De wisseling van perspectief die soms optreedt te midden van een hoofdstuk, om dan weer terug te keren, laat de beide vrouwen bijna met elkaar versmelten in gedachten.

Er ligt een dunne grens tussen realiteit en verbeelding in 'A fist or a Heart'. Af en toe bevind je je ineens aan de andere kant van die grens en dat heb je niet altijd door tijdens het lezen. Je moet dan even stoppen, terugkeren en nadenken waar je bepaalde scènes kan plaatsen en hoe je ze in hun context kan begrijpen. Je kan ook gewoon doorlezen en het beste ervan hopen en genieten van de woorden.

Ook de personages zijn bijzonder en worden erg éénzijdig belicht. Eigenlijk bekijken ze zichzelf als het ware en ook dit element zorgt er weer voor dat het geheel erg bevreemdend werkt.

'A fist or a heart' is een prikkelend boekje, dat een must-read is voor de echte literatuurliefhebber, maar waar de 'gewone' lezer toch wat mee zal worstelen. Het verhaal blijft erg vaag en je hebt het gevoel dat het af is, als je het boek uit hebt. Eiríksdottir is een stijlvirtuoos, maar toch mist het verhaal wat body.

Reacties op: Prikkelend, maar erg verwarrend

1
A Fist or a Heart - Kristín Eiríksdóttir
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker