Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Neena Gill heeft zich altijd gespiegeld aan haar oudere broer Akash. Het is nu tien maanden geleden dat hij is verdwenen en Neena lijkt zichzelf steeds meer kwijt te raken. Ze blijft zoeken naar antwoorden op haar vraag wat er die avond met Akash gebeurd is en ze voelt zich schuldig dat ze niet met hem is meegegaan. Haar ouders worstelen zelf met hun verdriet en wanneer die een erg verrassende onthulling doen, lijkt Neena helemaal haar houvast kwijt te raken en uit elkaar te vallen in duizend (of een miljoen) stukken.

Emma Smith-Barton schetst een mooi portret van een meisje die erg in de war is. Door de manier waarop je het verhaal volgt, namelijk vanuit het perspectief van Neena zelf, is het wel even wennen in het begin. Er treedt een soort vervreemding op die even tijd nodig heeft om volledig vorm te krijgen. Op het moment dat alles bij elkaar komt is net dát aspect van de stijl hetgene waar je diep respect voor hebt als lezer. Alsof Smith-Barton er in is geslaagd om het gefragmenteerde beeld dat Neena heeft van de werkelijkheid, om te zetten in woorden. Het is een soort wervelwind die steeds sterker wordt en de personages verder van elkaar drijft, maar ook elk in hun eigen werkelijkheid duwt. Tot het onhoudbaar is en alles de lucht in vliegt. En dan is er de stilte na de storm, met de vernieling en het opbouwen dat moet gebeuren.

Het boek ontroert, maar onthutst ook. Het is zacht, maar ook keihard. Er wordt weinig gelachen en alles wordt overschaduwt door het geleden verlies. Als je maar even doorzet in het begin, is het echt een fijn boek om te lezen en biedt het genoeg diepgang. Al had wat meer uitwerking in de relaties tussen Neena en haar vrienden/familie had het boek op een nog hoger niveau getild. Nu blijven diegenen wat aan de zijlijn staan. Neena's ouders weten met hun dochter geen raad. Ze kunnen haar niet helpen en lijken haar enkel de verkeerde kant op te duwen. Ze worstelen zelf met hun verdriet én toegegeven, ze gaan er ook op een vreemde manier mee om. Toch beschrijft Smith-Barton het op een manier waardoor je ook met de ouders meevoelt, hoeveel fouten ze ook maken.

'The million pieces of Neena Gill' is een aangrijpende YA-roman die niet alledaags aanvoelt, maar een heel eigen klank bezit. Het levert een realistisch beeld van PTSS én hoe een tienermeisje daar mee omgaat. Een boek dat je na het omslaan van de laatste pagina nog even laat nadenken.

Reacties op: Hoe raap je jezelf weer bij elkaar na een verpletterend verlies?

7
The Million Pieces of Neena Gill - Emma Smith-Barton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker