Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Wat is liefde? En wanneer kan je zeggen dat je van iemand houdt? En ziet dat er dan voor iedereen gelijk uit? In 'Zonder liefde' lijkt Stefan Brijs te willen zeggen dat liefde complex is en niet altijd van een leien dakje gaat.

Paul ontmoet Ava bij een filmvoorstelling. Die gezamenlijke interesse brengt hen dichter bij elkaar en algauw lijken ze onafscheidelijk. Toch 'gebeurt' er niks tussen hen. Ava heeft haar eigen, wilde ideeën over liefde, die veel verder gaan dan wat de brave Paul durft te omhelzen. Er ontstaat tussen hen niettemin een hechte band, die soms ingewikkeld is en soms ook ontzettend eenvoudig.

Paul en Ava creëren hun eigen universum als het ware. Of zo voelt het tenminste aan voor de lezer. Daarin speelt zeker de vertelstem een belangrijke rol. Alles wordt vanuit het perspectief van Paul verteld in een ik-vorm. Dus de nadruk ligt ook wel op wat Paul voelt en wat Paul dénkt dat Ava voelt en wil. De introvertheid van Paul overheerst doorheen het boek en daarmee ook zijn totaal verschillende karakter van dat van Ava. Zij is wispelturig en het lijkt alsof ze soms een spel speelt met Paul. Hij blijft gesloten en een soort van weemoedig. Verlangend naar iets wat buiten zijn greep lijkt te liggen.

Wat wil Paul eigenlijk? Daar krijg je als lezer moeilijk grip op. De informatie die je krijgt is natuurlijk nogal éénzijdig. Ava is zelf nooit aan het woord en het lijkt alsof Paul haar niet altijd begrijpt en daardoor is het ook mogelijk dat je een verkeerd beeld krijgt van haar. Ergens is het heel moeilijk om sympathie te voelen voor de beide personages en dan lukt dat bij Paul nog beter dan bij Ava.
Er zitten wel erg veel herkenbare gevoelens en situaties in het boek. Alles wordt natuurlijk wat uitvergroot en door twee erg verschillende personages tegenover elkaar neer te zetten krijg je een mooi spel van tegengestelden.

'Zonder liefde' leest heel vlot. Het is ingetogen en klein gehouden, eenvoudig bijna, maar toch erg vol. Je kan een pagina lezen en herlezen en nieuwe klemtonen of betekenissen ontdekken. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van dit boek en de volle verdienste van de stijl van Stefan Brijs. Het voelt als gluren bij de buren, maar dan zonder de schaamte. Heel eerlijk eigenlijk.

Hou je van alledaagse verhalen, waar vragen worden gesteld zonder ze uit te spreken? Waar je gevoelens moet oppikken tussen de regels door? Waar een soort warmte van afstraalt, zonder klef te zijn? Dan is 'Zonder liefde' wel wat voor jou. Er zitten geen spannende delen in of enorme plotwendigen, maar het is op een geheel eigen manier kleurrijk.

Reacties op: Liefde is...

34
Zonder liefde - Stefan Brijs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker