Advertentie
    Gert Hebban Recensent

Hoe ver wil je gaan om te bereiken wat je wilt? Is het zo dat, als je maar ver genoeg gaat de wereld voor je openligt? Dat zijn de centrale vragen in de roman Een ladder naar de hemel van de Ierse schrijver John Boyne (1971). Hij is inmiddels een gevierd auteur: zijn bekendste werk is De jongen in de gestreepte pyjama uit 2006. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan vijftig talen en ze zijn onderscheiden met diverse literaire prijzen.

In Een ladder naar de hemel is aankomend schrijver Maurice Swift het hoofdpersonage. Swift is niet bijster getalenteerd en op zoek naar verhalen. Bij toeval ontmoet hij Erich Ackermann, auteur van diverse bestsellers. Erich is eenzaam en hij vindt bij hem een luisterend oor. Maar wat zijn zijn werkelijke bedoelingen? Wordt Ackermann, homoseksueel, verblindt door de charme van de jonge Maurice? Wellicht had hij hem zijn verhaal beter niet kunnen vertellen…

In dit verhaal treft de lezer een flink aantal interessante thema’s (misbruik, eerlijkheid, oorlog, homoseksualiteit...) aan, die John Boyne heel geraffineerd laat samensmelten tot een boeiende geschiedenis. Swift is een knap uitgewerkte protagonist. Heel subtiel leren we hem gedurende het verhaal steeds beter kennen, waardoor zijn handelingen misschien afkeurenswaardig zijn, maar toch zeer duidelijk bij zijn karakter passen. Echt heel mooi is dat tussen de regels door ook zichtbaar wordt gemaakt, dat Maurice zelf wel weet, dat hij een beroepsprovocateur is. Van deze rol geniet hij overigens zelf, lange tijd, stiekem het meest.

John Boyne staat bekend om zijn meeslepende, uiterst geloofwaardige dialogen. Een reputatie, die ook in Een ladder naar de hemel opnieuw eer aan wordt gedaan. Als Maurice bijvoorbeeld in gesprek is met Theo, heb je als lezer zowaar het gevoel als toeschouwer bij hen aan tafel te zitten. Het gesprek is vanaf het eerste moment zó interessant, dat je met open mond blijft luisteren en wilt weten waar het uiteindelijk naartoe gaat. En zeker deze dialoog heeft een onverwachte en originele ontknoping.

‘Onthoud goed, wat een schrijver doet is dit: zijn of haar fantasie gebruiken; proberen te begrijpen hoe het voelt om te leven op een moment dat nooit heeft bestaan met iemand die nooit heeft geleefd, en woorden zeggen die nooit hardop werden uitgesproken.’

In het algemeen kun je zeggen, dat Boyne een uiterst plezierige schrijfstijl gebruikt. Duidelijk, geen onnodig ingewikkelde woorden en toch valt er veel wijsheid uit zijn verhaal te halen. Heel vaak weet hij, met slechts een of twee zinnen, de spijker op de kop te slaan.

Een ladder naar de hemel geeft een bijzonder inkijkje in de auteurswereld. Of het geschetste beeld realistisch genoemd mag worden, kan iedere lezer voor zich wel uitmaken. In ieder geval zorgt het lezen van dit boek sowieso voor een aantal prettige leesuren, waarna de gelaagdheid nog zeker een tijdje zal blijven sudderen in het hoofd.

Reacties op: Al is de leugen nog zo snel...

119
Een ladder naar de hemel - John Boyne
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker