Advertentie

Ik vind het wel leuk wanneer boeken gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.
Het is me wel niet helemaal duidelijk in welke mate dat ook voor dit boek opgaat. Ik heb het gevoel dat het gehalte 'waargebeurd' eerder beperkt is in dit verhaal. Maar dat maakt het niet minder mooi.
Wanneer er weinig bekend is over de werkelijke geschiedenis van een voorwerp zoals deze hagada, kan je natuurlijk niet anders dan terugvallen op je fantasie. Deze fantasie wordt net geprikkeld door het weinige dat wel bekend is. En dat is uiteraard een ideaal startpunt voor dit soort boeken.

De auteur heeft deze kans gegrepen en via een paar prachtige flashbacks de lezer meegevoerd naar haar versie van de geschiedenis van de hagada. Deze fragmenten, die een kijkje bieden op de (mogelijke) geschiedenis van dit unieke boek, zijn heel aangenaam geschreven en lezen vlot. Hoewel de hagada de rode draad is doorheen de verschillende verhalen, draaien de flashbacks eerder om het menselijke aspect van thema's als jodenvervolging, jodenhaat, multi-culturaliteit, verdraagzaamheid, enz.
Hierdoor weten ze telkens een gevoelige snaar te raken en de lezer tot nadenken aan te zetten.

Wat mij minder kon bekoren was het 'bindverhaal' tussen de flashbacks: het hedendaagse verhaal over Hannah Heath en haar kennismaking met de Hagada.
Haar verhaal, zeker het einde - de eigenlijke 'apotheose', kwam helemaal niet geloofwaardig over en kon me daardoor ook niet boeien.
Moest ik me enkel hierop baseren, zou dit boek een lagere score krijgen. Gelukkig waren er echter de flashbacks om het boek overeind te houden.


Reacties op: Geslaagde flashbacks - minder geslaagd bindverhaal

21
Verhaal van een boek - Geraldine Brooks
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker