Advertentie

Simon de Waal ( 1961 ) is een Nederlandse auteur en scenarioschrijver voor televisie en film. Hij schreef onder meer voor Baantjer en Grijpstra&De Gier. Daarnaast werkt hij parttime als rechercheur bij de Amsterdamse politie.
Naast vele nominaties voor diverse prijzen won hij de Diamanten Kogel voor zijn boek Pentito.
Systema ligt in de lijn van Vector, een novelle,die hij als geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2016, uitbracht.
Een vermeldenswaardige quote van Simon uit de Hebbanleesclubdiscussie over karakters:
“ Het handelen definieert het karakter. Pas als je een karakter onder enorme druk zet, zie je de ware aard van het beestje. “

Het Russische project voor biologische oorlogsvoering, Systema, wordt ontwikkeld in het geheime labo, Vector. Het open beleid van President Gorbatsjov zorgde voor de afbouw van Systema. De werknemers vreesden in de handen te vallen van de KGB ( later FSB ) en ontvluchtten de voormalige USSR. Als een soort levensverzekering namen zij de gevaarlijke virussen mee.
De KGB luitenant-generaal Erkan Zhirkov , die zijn macht wil consolideren binnen de FSB, krijgt de opdracht om de vluchtelingen op te sporen en de gevaarlijke virussen te vernietigen.
“ De deuren van de geheime dienst weken voor hem zonder woorden, zonder ID, even gewillig als de Rode Zee “
Twee Russische moordenaars, Kolja en Wolf, worden Europa ingestuurd om de klus te klaren.

Milhail Pavlik ( ex-werknemer van Vector ) en zijn dochter Sookie worden in Edinburgh het slachtoffer van een slordig uitgevoerde gifaanval.
“ Ooit zal er iets gebeuren. Wat er ook met mij gebeurt, zeg niemand iets. Noem nooit de naam Vector. Zwijg over Systema. “
Beiden overleven en Sookie is vastbesloten om hun aanvallers op te sporen. Op de lijst met potentiêle slachtoffers vindt ze ook Koezemin ( Koesman ), die ze wil waarschuwen voor het dreigende onheil.
“ De grote schoonmaak is begonnen. “

Alex Koesman ( Koezemin ) is de zoon van een gevluchte Vector-medewerker. Zijn vader is overleden en op het kerkhof doet Alex een lugubere ontdekking: de kist met zijn overleden moeder is weg. Heeft dit ook te maken met Systema? Alex gaat op zoek en komt al zeer snel in uiterst gevaarlijk vaarwater terecht.

Jehven Bulkin is een overgelopen Rus die wraak wil nemen op het Westen omwille van de slechte behandeling die hij hier mocht ervaren: hij werd gevangen gezet.

De auteur zet zijn verhaallijnen uit over diverse locaties. Deze opbouw brengt vaart in het verhaal. Mede door verrassende plotwendingen blijft het constant een spannend boek waarin de convergente verhaallijnen zich focussen in een verrassend eindpunt.

Simon gelooft in zijn verhaal en je wordt als lezer meegezogen in de gewaagde ondernemingen van Sookie en Alex, de dodelijke doelstellingen van Wolf en Kolja, de geldingsdrang van Erkan en de wraaklustige hersenspinsels van Jehven.

De personages zijn goed gekozen, maar niet volledig getypeerd. De schrijver blijft eerder vaag over hun karakters en hun motivatie. Dat geeft je als lezer de ruimte om een eigen cachet te geven aan de verschillende acteurs en mee te kijken in hun hoofden in een zoektocht naar psychologische argumenten die hun drijfveren bepalen.
“ Personages hebben een bewust, maar ook een onbewust doel “, zoals de schrijver het zelf zegt.

De korte hoofdstukken en de snelle overstap naar de verschillende verhaallijnen zorgen voor een wisselend perspectief waarin spanning de constante is.

De inbreng van actuele gebeurtenissen, zoals de brand in de Notre Dame van Parijs, de realistische aanpak en de onontbeerlijke opzoekingen, voor wat betreft de verschillende plaatsen, geven het verhaal een geloofwaardige uitstraling.

Systema is een vrij korte en daardoor een zinderende en spannende thriller met onverwachte plotwendingen en een dito apotheose.

Reacties op: Een dodelijke levensverzekering

58
Systema - Simon de Waal
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker