Advertentie
    Harriet VIP Club

Sinds 2006 woont de in Zweden geboren Stina Jackson (1983) in Denver, Colorado. Hier schreef ze ook in 2018 haar debuutroman De Zilverweg. Ze won hiermee de prijs voor de Beste Scandinavische Thrillerprijs Glasnyckeln.

De Zilverweg is een overblijfsel van lang geleden, toen er zilver werd vervoerd van Nasafjäll naar de Botnische Golf. Nu verbindt deze weg Glimmersträsk met de andere plaatsen in het binnenland hoog in het noorden van Zweden. In de zomermaanden rijdt Lennart Gustafsson er elke nacht overheen, opzoek naar zijn dochter Lina die 3 jaar geleden verdween, op 17-jarige leeftijd, uit het bushokje langs deze weg. Lennart, ook wel Lelle genoemd, is een door verdriet en schuldgevoel getekend man. Hij is verlaten door zijn vrouw en heeft weinig sociale contacten. Het enige wat hem nog op de been houdt is zijn zoektocht naar zijn dochter die ingedachte altijd bij hem is.
Tegelijkertijd maken we kennis met de 17-jarige Meja, die samen met haar moeder Silje verhuist naar Glimmersträsk. Overal heeft Meja al gewoond in de zoektocht van haar moeder naar de ware liefde. Ook nu lijkt de nieuwe liefde niet direct de meest ideale man te zijn.

Stina Jackson gebruikt een groot deel van het boek om, in elkaar afwisselend vertelperspectief, de wanhoop van Lelle en de onvrede van Meja over haar moeder en nieuwe man aan de lezer duidelijk te maken. Het lukt haar om tegelijkertijd een onderhuidse spanning te creëren, voor het gevoel te zorgen dat er binnenkort iets staat te gebeuren. Net op het moment dat je ongeduldig dreigt te worden komt er vaart in het verhaal door een nieuwe wending. Er komt een nieuw vertelperspectief bij wat absoluut de spanning doet toenemen. Langzaam wordt duidelijk wat er gaande is, voor de lezer althans, niet voor alle personages.

Dat het hoge noorden van Zweden niet een uitnodigende plek is om te wonen komt in veel Scandinavische thrillers naar voren. Drank- en drugsproblematiek bij de jeugd, de muggen en de uitgestrektheid van het landschap. In dat opzicht wijkt dit boek niet af van zijn genre. Wat wel ontbreekt is de gemankeerde politierechercheur en zijn collega. Maar die worden zeker niet gemist.

De Zilverweg is een verhaal over wanhoop, eenzaamheid, het zoeken naar geborgenheid en liefde en het afzetten tegen de maatschappij en waar dat allemaal toe kan leiden.
Met haar debuut De Zilverweg is Stina Jackson erin geslaagd een andere invulling te geven aan de traditionele Scandinavische thriller.

Reacties op: Geen klassieke Scandinavische thriller

74
De zilverweg - Stina Jackson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker