Advertentie
    Harriet VIP Club

In 2008 debuteerde journaliste en schrijver Anne-Ginne Goemans met het boek ‘Ziekzoekers’ en won hiermee meteen de Anton Wachterprijs. Hierna volgde nog Glijvlucht en Honolulu King. Geïnspireerd door de Amerikaanse non Megan Rice, die drie jaar in de gevangenis zat nadat ze een nucleair complex was binnen gedrongen, schreef ze ‘Holy Trientje’.
Net als Goemans zelf is de hoofpersoon in ‘Holy Trientje’, de non Trientje, geïnspireerd door een non, in dit geval de Amerikaanse non Kathleen. Trientje wil net als Kathleen een daad stellen tegen de gevaren van kernwapens en kernenergie. Ze stuurt haar nicht Regina, naar Kathleen in Amerika om uit te vinden hoe ze zo’n actie, het binnendringen van een nucleair complex, moeten aanpakken. Regina staat niet echt te springen voor de opdracht die ze krijgt, ze heeft al genoeg aan haar eigen problemen, maar gaat toch. Met de altijd vrolijke, psalmen zingende en breiende non Trientje als drijfveer ontstaat er een plan voor zo’n actie in Nederland.

‘Holy Trientje’ bestaat uit twee delen. In het eerste deel kiest Goemans ervoor haar hoofdpersonen, Regina, Bonnie, Yoshida en Hansje, zichzelf te laten introduceren. Elk personage heeft een eigen hoofdstuk en vertelt zijn eigen verhaallijn waardoor er vier aparte verhalen ontstaan.
In het tweede deel komen deze verhaallijnen die qua tijd en plaats ver uit elkaar liggen langzaam bij elkaar en wordt de missie van Trientje verder uitgewerkt.
Door de verhaallijnen heen lees je de soms afschuwelijke feiten van de schade die de atoombommen en het ongeluk in Fukushima hebben veroorzaakt. Het is duidelijk dat de schrijfster zich goed in het onderwerp heeft verdiept. Jammer is wel dat ze daarbij af en toe in de herhaling kan vallen.
Met name in het verhaal van Bonnie, wordt de problematiek op de Marshall eilanden zo vaak onder de aandacht van de andere personages en de lezer gebracht dat het zijn kracht verliest. Soms is minder meer.
Goemans heeft een vlotte schrijfstijl, die zeker in het eerste deel zorgt voor mooie, pakkende verhalen. Ondanks de ernst van het onderwerp is er door de nodige humor een zekere luchtigheid in het verhaal.
Een verrassende plottwist, die de wat raadselachtige proloog kan verklaren, neemt echter de impact van het verhaal wat weg. Ook hier geldt weer; soms is minder meer.

Reacties op: Soms is minder toch meer

47
Holy Trientje - Anne-Gine Goemans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 6,49
E-book prijsvergelijker