Advertentie

De kleine trol probeert een hut te bouwen, maar dat stomme ding stort steeds weer in elkaar. De appels willen niet uit de boom vallen en de papieren bootjes zinken allemaal... Dat maakt de kleine trol heel boos. Echt heel boos. Hij bromt ervan. Hij is een bromtrol! Op een dag hebben zijn vriendjes er genoeg van en ze pakken hun koffers. Kan de kleine trol het wel weer goedmaken?

De kaft van “de bromtrol” trekt meteen je aandacht. Je ziet een grote blauwe, beetje boos kijkende trol en vanaf dat moment wil je niks anders dan dit boek openslaan en (voor)lezen. Kinderen zullen zich goed kunnen inleven in de bromtrol, want wie is er nu niet af en toe eens boos/humeurig. Iedereen is weleens boos omdat dingen niet lukken en zegt of doet dan dingen die hij/zijn niet meent. Zolang je stoer genoeg bent om uiteindelijk sorry te zeggen, komt het meestal allemaal wel weer goed. Een heel mooi verhaaltje over dat je soms best boos mag zijn.

Onder de naam Aprilkind creëren Steffi & Michael Gerharz verhalen en knuffelbeesten, waar kinderen over de hele wereld mee spelen. Auteur Barbara van den Speulhof schreef het verhaal van “de bromtrol” en Stephan Pricken maakte er geweldige illustraties bij. Het verhaal van “de bromtrol” komt helemaal tot leven en zal veel kinderen (en ouders) enorm veel leesplezier brengen. Je vliegt door het verhaal heen en voor je het weet is het alweer uit. Gelukkig blijft dit verhaal ontzettend leuk, ook al lees je het twintig keer (voor).

De illustraties en tekst vullen elkaar goed aan en versterken elkaar ook heel erg mooi. Kinderen zien het verhaal als een film voor hun ogen afspelen en kunnen zich daarom ook goed inleven in de bromtrol. De illustraties zijn erg kleurrijk en bevatten veel details. Je kunt goed de emoties aflezen uit de illustraties en dat aangevuld met de tekst maakt het dat je goed snapt hoe de bromtrol zich voelt, of hoe zijn vriendjes zich voelen. De opbouw verloopt mooi naar het einde toe en het einde is absoluut enorm aandoenlijk en hartverwarmend.

De boodschap van het verhaal mag er zeker wezen en kinderen zien zeker herkenbare dingen in het verloop van het verhaal. Het is een goed verhaal om gesprekken over boosheid en gevoelens mee te starten. Zijn jullie weleens boos en heb je weleens dingen gezegd of gedaan waar je later spijt van hebt gekregen? Heb je weleens tegen iemand sorry gezegd omdat je boos geweest was op diegene? Het is absoluut een heel mooi boek om eens te bespreken op school in de kleuterklas.

Reacties op: Mooi prentenboek over boos/humeurig zijn!

3
De bromtrol - Barbara van den Speulhof
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners