Met dit boek scoor je punten bij kinderen!
In de serie De klas van juf Bertine stellen kinderen hun hobby’s voor. Een boek vol gesprekjes, tips en weetjes. Voor lezers vanaf zes jaar. Vandaag gaat de klas van juf Bertine naar het voetbalveld! Nora is er dol op, net als Sem. Ze zitten bij elkaar in het team en gaan zo vaak mogelijk voetballen. Nu kunnen ze hun favoriete hobby eindelijk eens aan hun klasgenootjes laten zien. Kijk je mee naar hun kunstjes?
“Wij voetballen” is het kinderboekendebuut van Bertine van Spijk en wat voor eentje! Wat zit dit boek ontzettend tof in elkaar. Het is echt een boek met alles erop en eraan, een compleet plaatje. Het start met het voorstellen van de twee hoofpersonages van het boek, Nora en Sem. Dit is heel leuk gedaan, net als een pagina uit een vriendenboekje. Je leert beide personages op een hele speelse manier kennen en je merkt meteen dat ze gek zijn op voetballen. Vervolgens heb je steeds op de linker pagina een voorleesverhaaltje, aangevuld met wist je dat-jes en duidelijke uitleg. Op de rechterpagina heb je een stukje samenlezen in de vorm van een gesprekje (om en om), tips en een begrippenlijstje van een woord met illustratie. Alles is heel duidelijk ingedeeld en kinderen zullen alles heel goed kunnen begrijpen. Het is een heerlijk boek om samen met je kinderen te lezen.
Alles in dit boek draait om voetbal, de hobby van Nora en Sem! Ze gaan met de klas naar de voetbalclub om te kijken hoe alles daar in zijn werk gaat en om te zien hoe Nora en Sem voetballen. Er komt van alles voorbij, van de kleedkamer tot de training en van de uitleg van de regels tot het spelen van een wedstrijd. Steeds met duidelijk uitleg van bepaalde begrippen en een plezierig verhaaltje eromheen. Veel kinderen zullen zich kunnen verplaatsen in deze verhaaltjes, omdat ze herkenbaar zijn. Hobby’s hebben kinderen allemaal wel, dus het sluit op deze manier ook heel mooi aan bij de belevingswereld van kinderen. Ik hoop dat er meerdere hobby’s op deze manier uitgewerkt zullen worden tot een kinderboek zoals deze.
De schrijfstijl van Bertine van Spijk is heel vlot, vermakelijk, duidelijk, prettig en speels. De tekst bevat geen moeilijke woorden en alles wat enigszins naar iets wat lastig neigt is heel duidelijk uitgelegd. Kinderen kunnen zich een duidelijk beeld vormen bij de verhalen en begrippen, mede ook door de mooie illustraties van Hélène Jorna. De tekst en de illustraties vullen elkaar prachtig aan en daardoor kunnen kinderen zich nog beter inleven. Het is speels door de korte gesprekje die je samen kunt lezen, natuurlijk ideaal voor de beginnende lezer. Dit boek is absoluut fijn voor thuis, maar natuurlijk ook voor in de klas of schoolbibliotheek. “Wij voetballen” is een origineel en sterk kinderboek voor kinderen vanaf zes jaar, zeker een dikke vette aanrader! En je scoort zeker extra punten bij kinderen die weg zijn van voetballen, dus bij deze meteen een leuke cadeautip!