Advertentie

In “de moord op Queen-T” volgen we Stijn. Als hij bij het zwembad in de bosjes zijn broer Lucas vindt, schrikt hij zich rot. Lucas zit in kleermakerszit met een lege uitdrukking op zijn gezicht, naast het lichaam van een onbekend meisje. Ze ligt er bewegingsloos bij met haar ogen wijd open. Dit is niet goed, het meisje is dood. Wie was dit meisje en waarom moest ze dood? Waarom zat zijn broer naast haar lichaam? Zijn broer zegt dat hij er niks mee te maken heeft en Lucas liegt nooit. Stijn kan niet naar de politie, dat maakt zijn broer verdacht en misschien hemzelf ook wel. HELP! Wat moet Stijn nu toch doen?

Het verhaal van “de moord op Queen-T” is geschreven als een soort verslag. Het verhaal speelt zich af in twee weken tijd. Elke dag zijn er een aantal tijdstippen die uitgelicht worden. Je weet net als het hoofdpersonage Stijn helemaal niks in het begin. Samen met Stijn vind je gedurende het verhaal steeds meer informatie en beginnen de puzzelstukjes langzaamaan steeds meer in elkaar te vallen. Elk hoofdstuk komt je iets te weten en ben je zelf ook aan het meedenken. Wie is toch de dader? Je leest het verhaal vanuit Stijn zijn perspectief. Doordat je leest wat hij allemaal denkt en voelt kun je je goed inleven in zijn personage. Ook de band die hij opbouwt met Dunya (een vriendin van het vermoorde meisje) was realistisch en leuk neergezet.

Stijn zijn broer Lucas is anders dan andere van zijn leeftijd. Hij is een bijzondere jongen en kan totaal niet tegen plotselinge veranderingen en alles moet daarom ook in een duidelijk schema. Lucas is snel uit zijn doen en reageert soms best heftig op dingen. Er wordt gedurende het verhaal niet precies benoemd wat hij nu heeft, maar je merkt aan zijn stemmingen en karaktereigenschappen wel dat hij bepaalde beperkingen heeft. De ouders van de twee broers zijn gescheiden, iets dat tegenwoordig veel speelt, erg goed dat zoiets als dit verwerkt zit in het verhaal. De band tussen de broers was heel sterk neergezet. Het vertrouwen dat de broers hebben in elkaar, elkaar willen beschermen en dat terwijl ze toch beide met hun eigen problemen worstelen.

De schrijfstijl van Tanja de Jonge is vlot, luchtig en beeldend. Het verhaal is mooi chronologisch opgebouwd, niet alles wordt meteen al in het begin prijsgegeven. Dit zorgt ervoor dat de spanning gedurende het verhaal blijft hangen tot je op een geven moment de ontknoping krijgt. Het gebruik van alledaagse dingen zoals sociale media waren ook absoluut een toevoeging en natuurlijk is dit ook erg herkenbaar voor jongeren, die tenslotte de doelgroep zijn voor dit verhaal. Het boek telt slechts 170 pagina’s en is daardoor het ook zo uit. “De moord op Queen-T” is absoluut een aanrader voor jongeren die graag spannende jeugdthrillers lezen.

Reacties op: Spannende en vlotte jeugdthriller!

18
De moord op Queen_T - Tanja de Jonge
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker