Advertentie

Harrie is een haas en heeft echt altijd haast. Alles moet snel, snel, snel.. hij weet niet beter. Dan haast hij zich op een dag per ongeluk de vijver in. Schildpad Tom vist hem eruit. Alles doet Harrie zeer en hij moet dus verplicht alles rustiger en langzamer aan doen. Maar kan Harrie dat wel?

“Harrie heeft haast” is een prentenboek over uitersten. Snel en langzaam zijn twee tegenstellingen die als rode draad door dit verhaal heen lopen. Aan de ene kant heb je Harrie, hij kan niks op het gemakje doen, alles moet snel en gehaast. Zo snel dat hij zelfs amper iets van de omgeving ziet. Aan de andere kant hebt je Tom, die alles zo laaanggg-zaaaamm mogelijk doet. Hij ontbijt en is klaar tegen de tijd dat het lunch is en praat zo langzaam dat iedereen ondertussen in slaap valt. Alles altijd op dezelfde gehaaste manier doen kan best wel vermoeiend zijn. Alleen kom je daar vaak pas achter als je een stapje terug doet. Opeens ziet Harrie de wereld op een hele andere manier.

De schrijfstijl van Timothy Knapman is heel duidelijk en vlot. Er komen geen moeilijk woorden voor in de tekst en kinderen zullen zich goed kunnen inleven in Harrie en Tom. De auteur legt veel dingen uit in de daden-gevolg vorm. Harrie doet alles altijd heel snel en wat gebeurd er al hij het op die manier doet. Door middel van de prachtige illustraties van Gemma Merino komt het complete verhaal helemaal tot leven. De illustraties versterken de tekst enorm. Doordat kinderen alles voor hun ogen zien gebeuren, is alles veel beter te begrijpen. “Harrie heeft haast” is een heel fijn boek om voor te lezen. Zowel jong als oud zal dit een ontzettend gaaf prentenboek vinden.

Een groot onderdeel van het verhaal is ook de vriendschap die ontstaat tussen Harrie en Tom. Ook is er een hele mooie onderliggende boodschap. Soms kunnen twee uitersten elkaar ook helpen te groeien, elkaar aanvullen en versterken. Zo snappen kinderen na het lezen van “Harrie heeft haast” dat er in sommige situaties ook een middenweg te vinden is. Het hoeft niet allemaal op dezelfde manier. Er is niet maar één juiste manier, vaak zijn er meerdere manieren om iets te bereiken. Je kunt elkaar helpen en uitdagen om het eens anders te doen.

In de kleuterklas is dit prentenboek ook heel goed en leuk te gebruiken. Je kunt het verhaal voorlezen in de kring of in groepjes en vervolgens kun je met kinderen mooie gesprekken beginnen over tegenstellingen. Weten ze zelf tegenstellingen te benoemen? En weten ze daar zelf ook voorbeelden bij te verzinnen? Als dat nog te moeilijk is kun je als juf/meester ook zelf voorbeelden aandragen en daar gezamenlijk verder over praten.

Reacties op: Snel of langzaam... Of een combinatie van beide?

4
Harrie heeft haast - Timothy Knapman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,95
E-book prijsvergelijker