Advertentie

In “lichtjes voor Sint-Maarten” gaan de kabouterkinderen lantarentjes maken voor Sint-Maarten. Oebi heeft een hele mooie pompoen lantaren gemaakt, van papier. Hij is er ontzettend trots op. Maar de volgende dag is zijn lantaren kapot en dat maakt Oebi erg verdrietig. Hoe kan dat nou? Zou de plaagkabouter er iets mee te maken hebben?

Het is natuurlijk heel erg leuk om rond de tijd van Sint-Maarten ook een bijpassend verhaaltje voor te lezen. “Lichtjes voor Sint-Maarten” is dan een heel geschikt prentenboek. Kabouterkinderen die lantarentjes gaan maken om ’s avonds langs de deur te gaan. Een eigen geknutselde lantaren/lampion is natuurlijk wel het allerleukste. Het is natuurlijk ook wel weer heel verdrietig als hij dan stuk gaat. Op een hele mooie manier laten ze in dit boek zien dat er altijd wel een oplossing is.

In het verhaal komt ook een plaagkabouter voor. Deze kabouter haalt graag grapjes met de andere kabouterkinderen uit. Grapjes maken kan en mag, maar iemand pijn doen of verdrietig maken met je grapjes is natuurlijk een heel ander verhaal. Op een hele subtiele manier laten ze heel mooi zien dat niet altijd alles is wat het lijkt en dat sommige kabouters je af en toe best nog weleens kunnen verrassen en verbazen. Hier kun je met kinderen natuurlijk zowel als ouder of als juf/meester ook ontzettende mooie gesprekken over voeren. Zo kun je kinderen op een hele kindvriendelijk en speelse manier aan het denken zetten.

De illustraties van Martine van Nieuwenhuyzen in “lichtjes voor Sint-Maarten” zijn echt prachtig. Je kunt op verschillende illustraties heel goed zien wat de emoties zijn op dat moment. Juist door zulke dingen kunnen kinderen zich goed inleven in het verhaal en in de gebeurtenissen. Er is voor het gehele boek gekozen voor grote illustraties over de gehele pagina’s, in warme en zachte kleuren. Doordat daarvoor gekozen is straalt het boek ook op een bepaalde manier een rustige sfeer uit, wat erg fijn is tijdens het voorlezen. De illustraties vullen de tekst heel mooi aan en daardoor is het verhaal ook goed te begrijpen voor de wat jongere kinderen.

De schrijfstijl van Jennine Staring is heel duidelijk, kindervriendelijk, vlot en hartverwarmend. Ze weet op een hele mooie manier dit verhaal te vertellen. Mijn zoontje zat met open mond naar het verhaal te luisteren en was erg benieuwd of de plaagkabouter nu iets te maken had met de lantaren die plotseling stuk was. Voor een prentenboek staat er best wel wat tekst, maar eigenlijk merk je daar tijdens het voorlezen weinig van en is het helaas zo uit.
Kortom, zoek je een leuk en liefdevol prentenboek om voor te lezen voor of tijdens Sint-Maarten dan is “lichtjes voor Sint-Maarten” absoluut een aanrader!

Reacties op: Prentenboek om voor te lezen voor of tijdens Sint-Maarten!

1
Lichtjes voor Sint-Maarten - Jennine Staring
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,95
E-book prijsvergelijker