Grumpy x sunshine met volop kerstvibes

Iris Windmeijer 29 november 2025
Als je op zoek bent naar een Hallmark-kerstfilm in een boek, dan is Kerstmis in de Schotse Hooglanden perfect. Belle ontmoet de oudere Edina en besluit een onvergetelijke kerst voor haar te organiseren. Met een vleugje kerstgevoel, een geweldig Schots kasteel en de kleinzoon Jack tóch langskomt, heb je alle kerstclichés bij elkaar voor een heerlijke zwijmelsessie.

Belle wil íedereen helpen, ik krijg echt plaatsvervangende stress van haar schema. Koekjes bakken voor de club, helpen met de kerstuitvoering van school, en dan ook nog Edina helpen. Iedereen doet altijd een beroep op haar, en ze zegt altijd ja. Kleinzoon Jack is advocaat in Londen (aka - de grote stad) en komt naar het platteland om daar de held uit deze grumpy x sunshine, enemies-to-lovers slow burn te spelen. Dan weet je wel genoeg, toch?

Maar het verhaal overstijgt gelukkig wel de clichés. Jack leert Belle dat ze ook om hulp moet vragen, en Kerstmis in de Schotse Hooglanden gaat heel erg over gelijkheid in relaties. Dat je naar elkaar moet luisteren, en iets kan doen voor een ander zonder iets voor terug te willen, en dat je niet altijd uit moet gaan van het slechte in mensen (vooral niet in dit soort feelgood natuurlijk!). Tussen het kasteel, de kerstezel en de maretak komen er goede wijsheden over relaties voorbij.

De smalltown vibes zijn fijn: de dorpelingen helpen elkaar. Het boek speelt zich af in Christmas village en Edina woont in Evergreen Castle. De Hooglanden en natuur komen niet super veel voorbij, maar het kasteel speelt wel een prominente rol in het verhaal. Ik hóu van Schotse kastelen dus heerlijk.

Verder ademt Kerstmis in de Schotse Hooglanden natuurlijk kerstmis! Een kerstvoorstelling, de lijst met kerstwensen, én de kerstgedachte: het komt allemaal voorbij. Ook ezel Bob speelt een belangrijke rol deze kerst, het is leuk dat het boek zoveel leuke details bevat. Echt het perfecte boek om rond deze tijd van het jaar te lezen.

Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/kerstmis-in-de-schotse-hooglanden-donna-ashcroft/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.