Advertentie

Het verhaal begint met een zeer bij het verhaal passend citaat van Joan of Arc:

“One life is all we have and we live it as believe in living it.
But to sacrife who you are and to live without belief,
that is a fate more terrible than dying."


Vanaf het begin was ik gefascineerd door het verhaal. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor post-apocalyptische en dystopische verhalen, mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik aan het boek begon. Stof is zonder meer een heel bijzonder dystopisch verhaal. Joanne Carlton pakte mij vanaf het allereerste moment door haar beeldende schrijfstijl, ik zag alles als het ware voor mijn ogen gebeuren.

Je leert Simon en zijn gezin goed kennen tijdens het verhaal, de personages zijn uitstekend uitgewerkt, je kunt je een goed beeld bij hen vormen, waardoor de tragedie die hen treft bij mij extra hard binnenkwam. Ook de andere personages zijn goed neergezet, wat had ik een hekel aan de man die Simon dwong mee te gaan. Ik had het erg met Simon te doen, hij had zich neergelegd bij zijn einde, zijn vrouw en zoon waren al overleden en hij had niets meer om voor te leven. Naar buiten gaan was vanwege de giftige stof geen mogelijkheid meer en toen werd hij ruw terug de wereld in getrokken door de overheid.

Het volgende raakte mij, omdat het aangaf hoe wanhopig de situatie was, waarin Simon terecht was gekomen: "Waar is de mensheid gebleven, als levens niet meer belangrijk zijn? Hoe zijn we op het vreselijke punt gekomen dat een ziel irrelevant is geworden?"

Het verhaal bestaat uit verschillende (elkaar afwisselende) verhaallijnen: vóór, tijdens en na de stofwolk. Deze verhaallijnen vormen een groot contrast met elkaar, wat het verhaal kracht geeft. De verhaallijnen worden elke keer duidelijk ingeleid met de periode waarover je leest en een bijpassend citaat.

Dit boek moet je absoluut gelezen hebben, het is indringend, vol emoties, spannend, vertederend. Het bevat rauwe emoties, die prachtig beschreven zijn. Heel knap en indrukwekkend wat Joanne Carlton met dit boek heeft neergezet. Zodra je eenmaal het verhaal begint te lezen, laat het je niet meer los, het grijpt je vanaf het eerste moment bij je strot. Joanne Carlton schetst een sombere toekomst die zomaar die van ons zou kunnen zijn.

Het verhaal bevat twee krachtige boodschappen, één over het milieu en de andere over de mensheid zelf. Joanne Carlton weet je tijdens op een fascinerende wijze te pakken met dit verhaal en je niet meer los te laten. Een absolute topper, een mustread.
Het is een indringend verhaal dat een grote indruk op mij heeft gemaakt. Wat kan Joanne Carlton fantastisch schrijven. Dat had ze met haar boek Hart-Slag ook al laten zien. Stof is verreweg het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen en het is een boek dat ik met liefde nog eens zal herlezen.

Ik geef Stof van Joanne Carlton dikke 5 sterren.

Reacties op: Spannend en intrigerend verhaal

96
Stof - Joanne Carlton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 9,95
E-book prijsvergelijker