Advertentie

De Japanse tuin

Nadat er een moord gebeurt op Stijn Olaerts wordt er een onderzoek gestart dat zal lijden tot een ontrafeling van misdaden die boven water komen. Het boek van Pieter Aspe is duidelijk, gestructureerd en op een spannende manier geschreven.

Het verhaal speelt zich af enkele dagen voor Kerstmis wanneer vlak bij een discotheek Stijn Olaerts dood wordt aangetroffen in het water van de Kolenkaai in Hasselt. Hoofdinspecteur Lies Rutten is het hoofdpersonage en onderzoekt de zaak samen met haar collega en goede vriend Rudi Nelissen. Op het lijk wordt enkel een bibliotheekkaart teruggevonden, dit is de enige aanwijzing naar zijn identiteit. Bijgevolg begeven de twee agenten zich naar de bibliotheek waar ze in contact komen met de archivaris Raf Swennen. Na de dood van de drugsverslaafde Stijn Olaerts wordt nog geen dag later zijn vriendin Helena Bijens ook dood teruggevonden. In hun pand wordt een briefje ontdekt verwijzend naar de familie Verdonck. Bij bezoek aan de familie ontdekt Lies Rutten dat hun dochter Anja Verdonck is, haar ex-collega die jaren geleden vermoord is. Als enkele dagen later Raf Swennen ook levenloos wordt teruggevonden zijn ze zeker, de moorden hebben met elkaar te maken.
Het boek is geschreven door de befaamde Nederlandstalige auteur Pieter Aspe. Dit werk is een van zijn kortere detective trillers tussen een grote reeks van boeken. De Japanse tuin is geschreven in een vlotte schrijfstijl door gebruik te maken van niet al te veel moeilijke woorden. De auteur heeft ook gekozen om te werken zonder hoofdstukken waardoor je het gevoel krijgt het boek in één keer te moeten uitlezen. Op sommige momenten is het verhaal zelf wel moeilijk te volgen doordat hij de gebeurtenissen snel op elkaar laat volgen. Hierdoor zijn de overgangen tussen stukken niet altijd handig om te lezen. Pieter Aspe liet de thema’s druggebruik, moord en prostitutie prominent aan bod komen en schrijft op een manier waardoor je je de situatie goed kan inbeelden. Zo beschrijft hij de drugsloods van Stijn Olaerts zeer levendig. De personages zijn genoeg uitgewerkt om het verhaal te snappen. Lies Rutten haar verleden en persoonlijkheid wordt goed beschreven. Dit is nodig om het verhaal later in het boek te snappen. Gedurende het hele verhaal worden de verschillende personen steeds beter uitgewerkt wat meehelpt om een goed zicht op hen te krijgen. Omwille van het alwetende vertelperspectief krijg je een duidelijk beeld van de gehele situatie. Dit is handig bij een detective triller die soms verwarrend kan zijn.
Het is een goed en vlot geschreven boek met op momenten verrassende wendingen in het verhaal. Dit leidt ertoe dat je het verhaal makkelijk en lang kan blijven lezen zonder het beu te worden. Je hebt het boek uit voor je het weet. Dit ligt er misschien wel aan dat het boek maar 121 pagina’s bevat maar zeker ook aan de goede opeenvolging van gebeurtenissen.

De Japanse tuin is spannend boek dat voor het grootste deel vlot te lezen valt en waaraan je niet veel tijd moet spenderen om het uit te lezen. Het verhaal steekt goed ineen met op bepaalde momenten verrassende wendingen wat het leuk boek maakt om te lezen.
Reacties op: De Japanse tuin

83
De Japanse tuin - Pieter Aspe
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker