Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Asgrijs

Recensie van:
Asgrijs
De tijd is aangebroken…
Asgrijs is het spannende derde deel van Terras Altas over complotten, trouw, verraad, de band tussen broers, een gevecht voor vrijheid en de strijd om waarheid.
Deel 3 in de Terras Altas serie
Deel 1: Puur Wit
Deel 2: Inkt Zwart
Auteur:
Patty van Delft (1981) is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas gestaan te hebben, is zij nu fulltime schrijfster. Sinds jonge leeftijd verslindt zij al boeken en schrijft korte verhalen en gedichten.
Vooral het lezen en schrijven van fantasy heeft haar passie, want wat is er nu mooier dan even te ontsnappen aan de werkelijkheid en jezelf te verliezen in een wereld met magie, helden en draken?
Vanaf 2013 is zij een gepassioneerde blogger en publiceert zij haar gedichten op het web.
Naast schrijven heeft Patty nog vele andere hobby’s zoals fotograferen, schilderen en natuurlijk lezen.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Celtica Publishing, waarvoor dank. In ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Celtica Publishing
Genre: fantasy
Cover en flaptekst:
Een prachtige cover. Een mooie tint grijs. Een schitterend medaillon.
De flaptekst is informerend en indrukwekkend. De landkaart afbeelding in het boek maakt het allemaal nog meer tastbaar.
Quote:
Hoofdstuk 1:
Ash
Hoe kan je van iemand houden die je haat? Hoe kan je iemand haten van wie je houdt? Dat het mogelijk is staat als een paal boven water, maar het zorgt voor kortsluiting in mijn brein. Ik hou van mijn broer en ik haat hem. Hardgrondig. Met gebalde vuisten staar ik naar de lege cel waar River twee weken geleden nog veilig zat opgesloten. Het licht van de opko-mende zon schijnt plagerig naar binnen, alsof het mij wil tonen wat ik al weet. Leeg, de cel is leeg. River is verdwenen.
Mooie tekst:
Asgrijs
Nevelig en ongevoelig
De kleur van mist
en
onverstoorbaarheid
Grenzeloos
Grijs
Geheimzinnig en subtiel
De kleur van rust
en
stabiliteit
Peilloos
Grijs
Onverschillig en tegenstrijdig
De kleur van melancholie en eenzaamheid
Vreugdeloos
Grijs
Sereen en ondoorgrondelijk
De kleur van twijfel en vergankelijkheid
Vormloos
Als as
Het verhaal:
Ash is woedend dat de hereniging met zijn broer hem ontnomen is. Trouw aan het Regime vecht hij voor het belang van het Hoogland. Een continue strijd tegen de Vrijheidsstrijders en het uitschot van het Laagland.
In zijn hart hoopt hij koste wat kost zijn tweelingbroer terug te vinden en samen met River het Hoogland te dienen onder het bevel van hun vader.
Maar de Mistlandse generaal heeft zo zijn eigen plannen met de tweeling.
Na de ontsnapping van River en Lily uit Myosotis, zijn ze met hulp van de rebellen gevlucht naar het Laagland. Onder dreiging en aanhoudende charges van het Regime zijn de nederzettingen verlaten en houden de Laaglanders zich schuil.
Vanuit bunkers worden allianties gesloten, plannen gesmeed en voorbereidingen getroffen op de aanstaande oorlog tegen onderdrukking.
In de zoektocht naar zijn broer wordt Ash flink op de proef gesteld. Waarom twijfelt hij over het Regime? Wat is waarheid, wat zijn leugens?
Met de strijd tussen het Hoogland en Laagland op het punt van losbarsten, is er geen tijd meer om te twijfelen…
Mijn leesbeleving:
Net als de eerste twee delen is Patty van Delft er met dit deel ook weer in geslaagd om mij omver te blazen. Nergens vliegt Patty van Delft uit de bocht. Continu weet ze mijn concentratie vast te houden. Ik blijf geboeid door lezen.
Dit wordt versterkt doordat dit verhaal afwisselend verteld word in de ik-vorm door Ash en River. Niet alleen in het nu leren we hen kennen maar door flashbacks ook hun verleden al dan niet gezamenlijk. De schrijfstijl is intens beeldend. Voor mij voelde het dat ik afwisselend naar de wereld keek door de ogen van Ash of River.
Psychologisch ging het flink de diepte in. Hoe word je de man die je vandaag de dag bent? Word je gevormd door opvoeding, omstandigheden en aandacht? En hoe werkt dat dan? Daar krijg je volop antwoorden op. Vaak benamen ze me de adem.
Enerzijds een hart dat verpulvert tot niets meer dan as. Veroorzaakt door vlammende woede of door torenhoge stress. Ik voelde ook daadwerkelijk de as resten in mijn handen. Anderzijds een hart dat gevoed, geliefd, gestreeld en bemind wordt. Maar dat verkrampt als herinneringen voelbaar worden. Twee harten die lang geleden naast elkaar klopten. Een band zo ijzersterk wreed verbroken door puur eigenbelang. Een visie zo gruwelijk dat het me tot op het bot verkilde.
De dialogen tussen de personages is prima uitgewerkt en verdiept zich. De opmaat naar de ultieme confrontatie is continu spannend. Als deze daar is explodeert alles. Hartverscheurend rauw en wie is nu de held, de dader of het slachtoffer? Volgens mij zijn ze alle drie besloten in de diverse personages.
Gevangenen op psychisch en lijfelijk niveau. De agressor die de touwtjes van zijn spelers strak zet of ontspant. Als de touwtjes zijn doorgesneden dan nog is het gevaar nog sluimerend aanwezig. Het gitzwarte kille kwaad. Het dromen van een weerzien dat zijn weerga niet zal kennen. De plot is er maar het sluimert door. Op veel vragen wil je antwoorden. Hopelijk in een volgend deel. Ik kan bijna niet wachten.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren
Soms zwakken in een serie de delen na deel 1 af. Dat is hier allerminst het geval. Het blijft continu interessant, spannend tot op het scherpst van de snede. Personages die in topvorm zijn. Voelbare en tastbare emoties. Een psychologische diepgang die in een duizelingwekkende vaart onderhuids gaat en tot de laatste letter blijft. Stille wateren hebben diepe gronden. Berouw komt na de zonde. Hoe kun je weer opnieuw leren vertrouwen.
Ik ben zo benieuwd naar het volgende deel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.