Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De eerste affaire

Recensie van:

Miss Austen

De eerste affaire

De jonge Jane Austen moet voorkomen dat haar broer wordt veroordeeld voor moord...

Oorspronkelijke titel:

Miss Austen investigated

Vertaald uit het Engels door:

Rosalyn van Moorselaar

Ik vind de vertaling van het Engels uitstekend gedaan. Alle gevoelens en gedachten zijn intens voelbaar beschreven. Jane Austen kruipt echt in je hoofd. Alsof ze continu bij mij was. Levensecht. Ook alle woorden zijn metaforisch mooi tot hun recht gekomen.

Auteur:

Jessica Bull studeerde Engelse literatuur en was eerder bibliothecaresse. Miss Austen – De eerste affaire is haar literaire debuut.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Ls Amsterdam in ruil voor mijn recensie.

Uitgeverij: Ls Amsterdam

Genre: historische thriller

Cover :

Zwart en blauwachtige tinten. Het silhouet van een vrouw. Mysterieus en nieuwsgierig makend.

Flaptekst:

Informatief en indrukwekkend

Quote:

Gedeelte laatste hoofdstuk:

De postkoets is gearriveerd.

Jane rent en springt over boomwortels op het stoffige pad. In de doornige heg staan groene blaadjes op het punt zich te ontvouwen en sneeuwklokjes laten langs de oever hun kopjes hangen, de bloemknoppen stevig bijeen. Ze kijkt niet achterom om te zien hoe hij voor altijd zal verdwijnen.

Als Jane bij de pastorie arriveert, staat Cassandra met een diepe rimpel in haar voorhoofd in de tuin te wachten. ‘En?’

Jane snuift en veegt de sporen van de tranen weg met de rug van haar hand. ‘Hij wilde afscheid nemen. Dat was alles.’

Cassandra blijft naar Jane kijken, terwijl ze een hand tegen haar borst drukt. Jane loopt langs haar heen naar de achterdeur. Ze haast zich de trap op en loopt regelrecht naar haar kleedkamer. Ze wil de deur dichtslaan, maar Cassandra is haar op de hielen gevolgd en ze wil niet het risico lopen haar zus te bezeren. In plaats daarvan pakt Jane haar schrijfdoos, klapt deze open en haalt er een halfgeschreven pagina uit Catherines verhaal uit. Janes heldin is in Bath. Ze heeft een nieuwe vriendin gemaakt, maar vrienden zijn niet altijd wat we willen dat ze zijn. Met een diepe zucht zakt ze in haar stoel en zet haar schrijftafeltje op haar schoot. Ze pakt haar zakmes, kiest een veer en begint die met vlugge halen te scherpen, met het lemmet van zich af.

Cassandra blijft in de deuropening staan en neemt haar aandachtig op. ‘Sally heeft peperkoek gemaakt. Zal ik kijken of ik wat mee kan brengen, met een kopje thee?’

Jane stopt even met wat ze aan het doen was. ‘Dat zou lekker zijn,’ antwoordt ze zonder op te kijken.

Cassandra blijft nog even staan. ‘Dan zal ik wat papier voor je knippen, goed? Het is bijna op en ik zie dat je goed opschiet met dit verhaal.’

Jane heft haar kin op en probeert die niet te laten trillen als ze de blik van haar zus ontmoet. ‘Bedankt, Cass. Ik ben zo blij dat je thuis bent.’

Cassandra glimlacht, de zonnestralen verlichten haar mooie gelaatstrekken. ‘En ik om len verlichten haar mooie gelaatstrekken. ‘En ik om thuis te zijn, gekkie.’ Ze draait zich om en huppelt de trap af, om zo snel mogelijk alles te halen wat Jane nodig heeft.

Bitterzoete tranen wellen op in Janes ogen. Haar hart is gebroken en haar trots is gekrenkt, maar ze is vrij, veilig bij de familie die haar koestert en in haar gelooft, en klaar om haar ziel in haar verhalen te leggen.

Het verhaal:

Het is 1795, de Engelse Regency-periode, en de jonge Jane Austen heeft wel meer aan haar hoofd dan misdaden oplossen. Ze is slim, vurig en op zoek naar een echtgenoot. Maar als haar geliefde broer Georgie wordt beschuldigd van moord, moet Jane alles op alles zetten om de echte misdadiger te ontmaskeren als ze Georgie wil redden van de strop.

Janes onderzoek stuurt haar op een wild avontuur waarbij haar lijst van verdachten blijft groeien. Ze zal al haar vaardigheden moeten inzetten om de dader op te sporen, maar niets is wat het lijkt bij deze zaak...

Mijn leesbeleving:

Nadat ik begonnen was met lezen bevond ik mij gelijk in de nabijheid van Jane Austen. De entourage, de sfeer, de personages voor mij was het allemaal haarscherp en levendig. Gelijk genoot ik van Jane Austen. Voor die tijd, 1795, is zij een vrijgevochten, slimme en zelfstandige jongedame. Als zij in onze tijd geleefd zou hebben dan had zij zeker haar mannetje gestaan.

De schrijfstijl vind ik beeldend e filmisch. De opbouw van het verhaal is mooi gedaan. De ouderwetse kanten hoedjes boven ieder hoofdstuk benadrukken nog meer de tijd waarin dit boek speelt. Ook had ik continu het gevoel dat ik echt samen met Jane mee puzzelde naar het wat en waarom zich er had afgespeeld en wie het nodig vond het levenslicht voor altijd te doven in iemands ogen.

Heel vreemd maar ik zag ook telkens beelden voor me van de televisie serie Murder she wrote. Waarin Angela Lansbury als Jessica Fletcher op inventieve wijze op zoek ging naar de moordenaar. De personages in dit boek zijn gedetailleerd uitgewerkt. Voor mij leefden ze daadwerkelijk. De dialogen tussen de diverse personages waren continu boeiend en fascinerend. Door de uitstekende uitwerking van de personages leerde je ze daadwerkelijk kennen. Qua gevoelens, gedrag, verleden en heden.

Prachtig om te lezen hoe Jane Austen met veel bravoure en passie op de bres springt voor hen die zelf daarvoor de kracht niet hebben. Haar empathie is hartverwarmend. Haar scherpe tong en intellect zijn bewonderingswaardig. Maar zijn ook hard nodig in een tijd die geregeerd wordt door mannen. Gelukkig trekt zij zich daar niets van aan. Anders had ik dit verhaal moeten missen.

Naast de uitzichtloze hartverscheurende en verdrietige momenten is dit ook een verhaal dat een realistische inkijk geeft in de tijd van 1795. Interessant en fascinerend. De toe werking naar de plot gaat niet over rozen. Maar over vele obstakels die opgeworpen worden door de heersende opvattingen en regels van die tijd maar ook zeker door kwaad willenden. Ook het feit dat opbloeiende liefde tussen twee mensen gedwongen onderdrukt moet worden in verband met komaf en geld is verdrietig.

In de plot komen alle verhaallijnen uitmuntend samen. De waarheid omtrent alles komt aan het licht.

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Een verhaal met een beeldende en filmische schrijfstijl. Metaforisch gebruik van woorden om de sfeer, gevoelens en gedragingen in doe tijd haarscherp op de lezer over te brengen. Je blijft geboeid door lezen omdat je koste wat kost het hoe, wat en waarom wilt weten. Het personage Jane Austen is puur geschikt om de lezer aan de hand mee te nemen. Voor mij voelde het alsof ze continu naar mij keek voor bevestiging van haar gedachten. Ook had ik het idee dat ze met me sprak. Een geweldige leeservaring.

Ik lees graag meer van Jessica Bull. Het nawoord over het ontstaan van dit boek vind ik ook zeer de moeite waard. Het geeft nog meer inzichten over die tijd en het leven dat Jane Austen leefde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.