Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Herakles moorden

Recensie van:
De Herakles moorden
Realiteit en mythologie lijken samen te komen wanneer een moordenaar zich door de twaalf werken van Herakles laat inspireren.
De Mythosmoorden serie
Rudie Smeets Deel 1
Auteur:
Alexander Olbrechts
Alexander behaalde zilver op De Zilveren Strop 2022 – de grootste schrijfwedstrijd voor Nederlandstalige spannende kortverhalen. Eerder won hij samen met drie andere auteurs de schrijfwedstrijd Fatale ontmoeting.
Wijze van lezen:
Boek ontvangen als recensie exemplaar van Godijn Publishing, waarvoor dank. En het luisterboek geluisterd via Bookbeat
Uitgeverij: Godijn Publishing
Uitgever Luisterboek: Lind & Co
Voorlezer:
Frank Rigter
Frank Rigter leest dit verhaal perfect voor. De juiste intonatie bij ieder woord. De sfeer in het verhaal doen opzwepen met zijn stem of juist terug brengen naar een rustig kabbelende beek. De angst voelbaar maken op werkend naar de finale climax waarin alles samen komt. Frank Rigter geeft dit verhaal een nog intensere diepgang. Ik luisterde graag naar zijn stem. En ik miste hem als ik even niet kon luisteren.
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een imposant hert met een groot gewei op de cover. Besmeurd met bloed spatten. Nieuwsgierig naar dit verhaal.
De flaptekst is informerend en indrukwekkend.
Het verhaal:
In een zoo worden een leeuw en zijn verzorger op een gruwelijke manier vermoord. In het voorhoofd van de leeuwenverzorger is een Romeinse I gesneden. Als er opnieuw een man wordt vermoord en de politie het Romeinse cijfer III terugvindt, voert hoofdinspecteur Rudi Smeets een race tegen de klok om een vermiste man te vinden die mogelijk het volgende slachtoffer kan zijn.
Om het motief en de dader te vinden, verdiepen Rudi en zijn team zich in de mythologie van Herakles. De druk op Rudi’s team neemt zienderogen toe en de moordenaar lijkt haast ongrijpbaar. Zal Rudi tijdig het tij kunnen keren en voorkomen dat er nog meer genummerde slachtoffers vallen? Want mens noch dier is veilig voor de heraklesmoordenaar…
Herakles is een held uit de Griekse mythologie. Hij is vooral bekend om de twaalf werken die hij heeft uitgevoerd in opdracht van koning Eurystheus. De heraklesmoorden is een boek uit de nieuwe serie ‘De mythosmoorden’ waarbij er telkens een mythologisch verhaal centraal staat.
Mijn lees en luisterbeleving:
Mijn eerste kennismaking met de intrigerende en diepgaande schrijfwijze van Alexander Olbrechts was met het E-book Gevlinderd.
Dit verhaal, De Heraklesmoorden, vind ik een kwalitatief staaltje psychologische diepgang. En niet alleen dat. Het verhaal is ook leerzaam door de link met de Griekse mythologie. Ik leerde de psyche van de moordenaar uiterst goed kennen. Zijn levensloop, zijn gedachten, zijn gevoelens, zijn levens gebeurtenissen. Niet dat ik zijn daden goed keurde maar het fascineerde me hoe de menselijke geest werkt. Dit wordt ingenieus en zeer voelbaar verwoord.
Ook het rauwe, gruwelijke, steeds intensere lijden voelde ik in iedere vezel van mijn lijf. De kracht van woorden en dit overbrengen op de lezer daarin is Alexander Olbrechts een meester. Hij kan zich meten met Stephen King. Tevens een van mijn favoriete auteurs. De afbeeldingen boven de hoofdstukken vond ik prachtig. Elke keer als ik het boek luisterde dan maakte Frank Rigter de beleving van het verhaal nog intenser. Hij laat het verhaal in zijn waarde en tilt het naar een nog hoger niveau.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Met sommige bouwde ik een band op. Anderen zag ik liever verdwijnen. Stapsgewijs komen zij die puzzelen en daarop acteren om de dader in te sluiten en de duizelingwekkende en lugubere missie van de dader op bloedstollende wijze samen.
Alexander heeft de personen van de recherche ook treffend en levendig beschreven. Zowel hun privé en hun professionele omgeving zijn continu interessant. De plot is verpletterend. Ik ben zeer benieuwd naar deel twee De Valhalla moorden.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een prima opgebouwd en geloofwaardig verhaal. Een ingenieus en psychologisch diepgaand kat en muisspel. De Griekse mythologie die zich opnieuw openbaart als fascinatie bij een losgeslagen individu. Ook het hoe, wat en waarom hierachter wordt op ingenieuze en indrukwekkende wijze beschreven.
Een beeldende en filmische schrijfstijl. Woorden worden tastbaar. Het verhaal vanuit dader perspectief en slachtoffer perspectief. De dienaars van de wet die overal bovenop zitten. De verhaallijnen die samenkomen in de plot.
Ik lees/luister graag verder in deel twee De Valhalla moorden. Ik was al fan van Alexander Olbrechts maar na dit epische verhaal nog meer. Ik lees graag meer boeken van hem naast de boeken uit de Mythos serie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.