Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De kunst van gelukkig zijn

Recensie van:

De kunst van gelukkig zijn

Auteur:

Valerie Vaes is een bekende boekenblogger die na enkele kortverhalen debuteert met haar eerste boek De Kunst van Gelukkig Zijn. Het verhaal combineert feelgood elementen met realistische elementen zoals mentale gezondheid.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Hamley Books, waarvoor dank. In ruil voor mijn recensie en die van Wijna Wagenaar. Omdat het een Buddyread betreft.

Uitgeverij: Hamley Books

Op de momenten dat ik het E-book niet kon lezen luisterde ik het via Bookbeat.

Voorlezer:

Simone Breukink

Zij legt zoveel gevoel in dit verhaal. Zij hanteert op de juiste momenten de juiste intonatie. Het verhaal behoudt haar glans en wordt nog meer opgetild naar een hoger niveau. Een prettige stem om naar te luisteren.

Uitgever luisterboek: Lind & Co

Genre: feelgood

Cover en flaptekst:

Een man en vrouw lopen hand in hand bij de zee. Boven hen een prachtige lucht met diverse kleur schakeringen van grijs, roze, rood en geel. Metafoor voor de kleuren van je gemoed?

Mooie tekst:

Is geluk vinden wel zo eenvoudig?

Het verhaal:

Emma is een jonge dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben. Haar agenda staat vol met werkafspraken, kooklessen, vrijwilligerswerk en andere taken, zodat ze voldoet aan het ideaalbeeld dat van haar wordt verwacht.

Wanneer een plotselinge gebeurtenis haar leven op zijn kop zet, komt Emma erachter dat ze toch niet alles onder controle heeft. Ze krijgt het steeds moeilijker met doen alsof alles perfect gaat, tot op het punt dat het haar geluk in gevaar brengt.

Mijn lees en luisterbeleving:

Dit verhaal kwam op meerdere fronten binnen. Bij mij ging het onder mijn huid zitten. Daar waar ik gelijk zoiets had dit levens tempo is moordend, daar had Emma even wat meer tijd nodig.

Ik leerde Emma, het hoofdpersonage, heel goed kennen. Dit kwam mede door de gehanteerde ik-vorm. Haar karakter, haar gevoelens, haar gedachten en haar gedrag. Alsof ik haar op de voet volgde. De schrijfstijl is beeldend. De personages zijn prima uitgewerkt. Terwijl ik las waren ze continu bij mij. Het ene personage werd wat intensiever mee kenis gemaakt dan de andere. Dat maakte voor de kracht van het verhaal niet uit.

Het toont de diverse lagen van de menselijke psyche. Ook de interactie tussen de personages is voelbaar. De gevoelens gingen diep. Doordat ik met name met Emma zo meeleefde voelde ik me afwisselend enthousiast, gedesillusioneerd, kwaad, verdrietig, terneergeslagen of verdrietig. Dat was niet altijd even gemakkelijk.

De familie banden vond ik veel herkenning. Soms angstaanjagend verstikkend dan weer die dubbele agenda. Verwondering over het niet tot in detail informeren als diegene die je al je hele leven lief had en kende plotseling op de laatste reis gaat. Het frustreerde me dat Emma dat onthouden werd. Dat allerlaatste afscheid om haar emoties, haar diepe rouw wonden, te kunnen reguleren. Veel later komt het redelijk tot goed. Maar ik bleef die ongemakkelijkheid in het contact voelen. Ook het uitdoven of eigenlijk uitblazen van de passionele liefdesvlam vond ik taaie kost. Maar dat toont gelijk ook de kracht van Valerie Vaes dat zij mij als lezer continu diep weet te raken.

Als na meerdere rode vlaggen ook Emma tot inzicht komt voelt het erg fijn aan dat ze een vangnet heeft. Een lieve vriendin, betrokken collegae en zelfs uit onverwachte familiaire hoek. Hoe ze dan volledig, als een Fenix, oprijst uit de brokstukken van haar voormalige leven. Dan nieuwe meer verantwoorde en gezonde keuzes neemt. Maar bovenal haar keuzes.

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Dit verhaal bevat een gedegen opbouw. Door de gehanteerde ik-vorm beleefde ik het verhaal nog intenser. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Dit verhaal gaat de diepte in en raakt al je zintuigen. Doet je verbazen, maakt je boos, doet je lachen maar doet je ook huilen.

Valerie Vaes weet personages prima uit te werken. Hun gevoelens en gedachten worden die van de lezer. En wat voor mij de kunst van gelukkig zijn is? Ik weet het niet. Doordat ik door psychische problemen en Niet Aangeboren Hersenletsel niet kan werken voel ik me vaak niet gehoord of gezien.

Men ziet het niet aan de buitenkant. En tijd om naar de binnenwereld te vragen is er heel vaak niet. Ik ben getrouwd en heb kinderen. Twee dochters. Maar ook een zoon. Die overleden is. Dat is nog steeds na bijna negen jaar een rauwe wond. Het zorgde ervoor dat mijn man en ik dichter bij elkaar kwamen. Maar het leven gaat ook vliegensvlug en vaak in hetzelfde moordende tempo door. Ben ik gelukkig met de mensen waarmee ik mijn leven deel? Zijn zij gelukkig met mij? Moeilijk te beantwoorden vragen vind ik. De kunst van gelukkig zijn ik heb m nog niet gevonden. Maar mooi hoe een verhaal je daar wel over laat mijmeren en reflecteren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.