Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Flessenpost aan Hades en de Dagda

Recensie van:

Flessenpost aan de Hades en de Dagda

Een hedendaags liefdesverhaal

Auteur:

Jeroen Dirk Rook

51 jaar, is een wervelwind aan woorden en emoties: wars van alle constituties over het hoe, waarom en waaraan zinvolle literatuur zou moeten voldoen, neemt hij je onverdoofd mee in levensvraagstukken, gedachten en ontluisterende ontknopingen.

Jeroen is van oorsprong cameraman bij de televisie, maar sinds drie jaar beseft Jeroen dat hij de tornado van de hang naar de immer schreeuwende behoefte aan schrijven echter nooit meer zal kunnen ontlopen. Zijn motto luidt: “Schrijven is een kwelling, niet schrijven een hel!”

Eind september 2021 is zijn roman ‘Babba‘ verschenen, eind maart 2023 zijn roman ‘Doorprutsen met bokkenpruik‘ en half april 2024 is zijn  nieuwe roman ‘Flessenpost aan Hades en de Dagda‘ verschenen.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Futuro en de auteur zelf in ruil voor mijn recensie.

Uitgeverij: Futuro

Genre: roman

Cover en flaptekst:

Deze cover vind ik mooi. Een mooi gebruik aan kleuren toont een beeld van een flesje met daarin een brief liggend op het strand. Nieuwsgierig makend naar dit verhaal.

De flaptekst is intrigerend en interessant.

Quote:

Proloog

Al zou ik alle wijsheid bezitten van de gehele aarde en zou ik een onuitputbare bron aan kennis kunnen aanboren in een God of ChatGPT, dan nog kan ik niet de brug slaan tussen de dood en de onwetende, tussen de smachtende en de afhoudende, tussen de diepste wens van de verlangende en het onbereikbare, tussen de hunkering van mijn hart en de krochten van de ziel van degene die me niet wenst te zoeken.

De Styx is onverbiddelijk gebleken en vormt de onoverkomelijke barrière. Ze is daarmee een bron van schaamteloos leed. Slechts Hades zal misschien deze muur kunnen breken, maar die vaart in al zijn arrogantie nog een rondje met een plezierjacht op de duistere golven van de onherbergzame Styx: in zijn hand een te lauw glas witte wijn.

De onontgonnen vulkanen van weleer zullen gesloten moeten blijven totdat de aardkorst open zal breken en het lavastenen zal spuwen in de rode lucht of slechts dan wanneer er een regenboog verschijnt in het kristal op open zee.

En als de Grieken het niet kunnen, dan zwerven er wellicht nog Keltische krachten over de aarde. Laat gebeuren wat moet gebeuren! Laat de Dagda de nodige kracht vinden.

Wij zijn als ploeterenden der aarde wellicht onmachtig, maar waar het hart onvermoeibaar blijft roepen, zal er gedanst worden of in ieder geval gepoogd worden om te dansen. Dat zullen we altijd blijven proberen!

Mooie tekst:

Is de droom de weg of het resultaat van onvoltooid verlangen?

Is de weg niet gewoon bezaaid met stenen van weleer?

Is verlangen beklonken in beelden en gezangen

of zien wij op weg slechts die ene grote beer?

Ik heb niet geweten van de storm,

ik heb niet geweten van de weerstand op de weg.

heb niet verwacht het egoïsme van een eenling,

heb niet geloofd in die sneltrein van de pech,

maar ik zal de wereld blijven roemen

om die ene azuurblauwe zee

ik hoor de bijen minzaam zoemen,

de kinderen die huppelen onverstoorbaar en tevree,

ik hoor daarachter die gulle lach,

ik zie de besneeuwde witte berg

en ik kan het niet benoemen,

(ga met allesomvattende liefde het liefst vandaag nog overstag),

dan met extase voor ’t veld gekleurde bloemen

en dan weet ik: Dit is de wereld, dit is mijn dag!

Ik ben een tomeloos passief voyeur,

met alle kracht van onmacht

omarmd,

een notoire toeschouwer met veel gezeur,

die met spelingen van ’t woord zijn hart verwarmt,

Ik ben een toeschouwer, verdwaald langs lange wegen,

Heb mijn hart aan menig luchtkasteel verpand,

en heb geschreeuwd toen anderen zwegen,

daar in dat ideale beloofde land,

Ik heb gedronken op geneugten van ’t leven,

ik heb geleden mijn daaglijks verlies,

Ik heb gestreden met alles wat ik had,

Daar waar de wind haar onheil of verlichting blies,

Ik heb de zon de maan zien kussen,

maar werd bij lange na geen astronaut,

Ik voel het bier mijn zorgen blussen,

In de kwelling: wie is goed of fout?

Maar tussen de zoektocht in de zinnen,

naar de zin van het bestaan,

Struin ik van buiten weer naar binnen,

want het paradijs dat moest bestaan..

Ik heb de zwerver soms beneden,

In de zinloosheid van zijn gesjok,

Van ijver naar de goot gegleden,

De charme van een geschoten bok,

Maar als de bijen zachtjes zoemen

En ik uitkijk over de azuurblauwe zee,

Dan voel ik me, ik kan het niet verbloemen,

meer een leeuw dan een aangeschoten ree

Het verhaal:

Als jongen van een jaar of twintig is Peter hoteldebotel verliefd op een zekere Myrthe. Ze is zijn grote muze en in gedachten draagt hij haar op handen. In de praktijk echter is de romance ver te zoeken. Peter zoekt naar het ultieme middel om de toekomst naar zijn hand te zetten en komt op een lumineus idee. Wat als een brief naar het universum een helder antwoord zou opleveren?

Het idee intrigeert hem mateloos. Uit zijn diepste verlangens schrijft hij zijn flessenpost met daarin zijn liefdeswens. Lang wacht Peter op de echo van de kosmos, maar voorlopig komt er elke dag maar geen antwoord. Als Myrthe in het vervolg van zijn leven uit beeld verdwijnt en een relatie met haar onhaalbaar lijkt geworden, blijft Myrthe als ideale vrouw op zijn netvlies ingebrand staan, zelfs wanneer hij een gezin vormt met Barbara. Hoe normaal hij ook wil leven…

Het beeld verdwijnt nooit volledig uit het zicht en ontwikkelt zich tot een obsessie en daarmee indirect tot een schaduwleven. Deze roman is een fictief verhaal over de zoektocht naar zichzelf van Peter naar aanleiding van een obsessieve, hoofse vorm van liefde, waar droom en realiteit door elkaar heen lopen als kat en muis. Eén vraag blijft zich keer op keer aandienen: Is alles voor niets geweest? Wie verwacht er nu ooit antwoord te krijgen vanuit de genadeloze kosmos? Zou Hades of de Dagda ooit haar brullende antwoord schreeuwen? De tijd loopt.

Mijn leesbeleving:

De proloog vormt voor mij een aangename springplank naar het verhaal. Ik vond het een genot om dit verhaal te lezen. De woorden zijn metaforisch en vaak diep filosofisch geschreven. Voor mij herkenbaar, ze nodigden mij uit om over mijzelf na te denken. Wie ik ten diepste bent, wat ik voor een ander beteken en waarom? Ben ik gelukkig met het leven dat ik gekozen heb? Heeft geluk een houdbaarheidsdatum of moet jezelf de houdbaarheid in de gaten houden?

Het hoofdpersonage Peter leer ik goed kennen. Hij neemt me mee door herinneringen aan zijn leven te delen. De sprongen in de tijd zijn duidelijk aangegeven met plaats en datum. In de achtbaan van zijn leven neem ik naast hem plaats. De rit is onstuimig. Vol hoogdravende gevoelens van vurige passie een hunkering naar liefde naar diepgaande gevoelens van eindeloze wanhoop en melancholie. Continu op zoek naar je identiteit, wat wil je uitstralen in dit leven; welk werk geeft je de voldoening die je zoekt?

Het telkens reflecteren en overleggen met zijn oma vond ik intens mooi. Het erkennen van de plek waar je vandaan komt. Het koesteren van familiebanden. Wijsheid van de oudere generatie. Maar ook de vaak moeizame verhoudingen met het nest waar je uit komt. Met diegene waarmee je een bloedband deelt. Het blijkt dat dat niet automatisch betekent dat je vrienden voor het leven bent. Ook het feit van het gespreide bedje van (gelukkig) getrouwd, het (geluk) van gezonde kinderen tegenover de mijmeringen en verlangens naar een schijnbaar onbereikbare persoon wordt duidelijk voelbaar uit de doeken gedaan. Voor mij was daar herkenning. Het door denderen op je levenspad met structuur als houvast benauwd mij. Geen tijd om stil te staan. In noodvaart van de wieg naar het graf. Zonder zij weggetjes.

Dit verhaal is bewonderingswaardig. Soms hartverscheurend, dan weer absurdistisch, vol overgave en passie. Het leven dat met een rotgang wordt geleefd met de adem van de dood in je nek. Als je het familie geluk of het geluk van het leven niet voelt ben je dan ondankbaar? Is het gras niet groener aan de overkant? Ik dacht waarom kan het niet allemaal naast elkaar bestaan. Iedereen tevreden. Maar zo werkt het schijnbaar niet. Als je uit de pas van het leven loopt is dat vaak afkeurend. Terwijl het verbreden van je horizon volgens mij levens waarde verhogend is.

De plot is alles verpletterend. Maar alles komt hier ook duidelijk samen.

En oude liefde roest niet…

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Een prima opgebouwd verhaal met gedetailleerd uitgewerkte personages die daadwerkelijk tot leven kwamen. Mede door de gehanteerde ik-vorm wordt het een pure beleving op beeldende wijze voor alle zintuigen. De metaforische en vaak filosofische zinnen verankeren je stevig in het verhaal. Ik bleef geboeid doorlezen.

Uit het leven gegrepen. Herkenbaar en in de plot komt alles samen.

Bedankt voor wederom een prachtig verhaal Jeroen Dirk Rook.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.