Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Verboden Alliantie

Recensie van:

Verboden Alliantie

Vorige boeken: Duivelsdochters

en Lammerkinderen

Auteur:

Marieke Rooijmans

is een Nederlandse auteur van low, dark, urban en dystopische fantasy en historische fictie. Al van jongs af aan heeft ze een voorliefde voor bloedstollende verhalen, maar pas op haar 40e ontdekte ze dat schrijven ook een passie is. Haar verhalen omschrijven zich het beste als een combinatie van veel spanning, een snufje romantiek, een vleugje fantasy en een tikje gruwel. De Doronburc trilogie is een avontuurlijke portal fantasy trilogie die je mee terug neemt naar de middeleeuwen, waarin de grens tussen geschiedenis en fantasie vervaagt. In haar novelles laat ze de fantasy los. Ze duikt de geschiedenis in en worden feit en fictie met elkaar verweven.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen voor deelname aan de blogtour van de auteur in ruil voor mijn recensie en deelname.

Uitgeverij: in eigen beheer

Genre: historische novelle

Cover en flaptekst:

Een hand met daarin een Jodenster. Alle kleur is eruit verdwenen. Symboliek van de gepleegde gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog zodat kleuren vervagen. Indrukwekkend beeld.

De flaptekst is hartverscheurend maar ook informerend.

Mooie tekst:

Verliefd op de vijand als liefde levensgevaarlijk is.

Het verhaal:

In de gruwelijke duisternis van het concentratiekamp vindt Hannah onverwachte steun bij de Duitse Rolf, een jonge kampbewaarder die innerlijk worstelt met het naziregime. Terwijl ze haar rol als verpleegster in het kampziekenhuis probeert te vervullen, stuit ze op angstaanjagende medische experimenten op gevangenen.

Hannah en Rolf raken diep met elkaar verbonden, maar hun relatie wordt op de proef gesteld wanneer de Joodse Hannah en haar beste vriendin Geertje worden verraden. In een wereld waar vertrouwen een zeldzaam juweel is, wordt Rolf geconfronteerd met een onmogelijke keuze. Een aangrijpend verhaal van liefde, moed en morele dilemma's te midden van de verschrikkingen van de Holocaust.

Gebaseerd op echte gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Mijn leesbeleving:

Marieke Rooijmans bezit het talent om woorden zo neer te schrijven dat ze een realistisch en beeldend verhaal vormen. Ik las dit verhaal niet alleen, voor mij voelde het alsof ik overal bij was. De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Hun gevoelens, karakters en gedachten resoneerden in mijn lijf.

Er zijn al talloze verhalen geschreven over de verschrikkingen van De Tweede Wereldoorlog. Dat is uitstekend. Het is zo belangrijk dat wij nooit vergeten wat toen gebeurde. Het mensonterende anti semitisme, het gruwelijke uitbuiten, folteren en vermoorden van mensen met een andere etniciteit, levensovertuiging, geaardheid, geloof of levensvisie.

De verschrikkingen in het kamp zag ik door de ogen van Hannah. De mishandelingen, experimenten, het sadisme en het groffe geweld voelde ik tijdens het lezen in mijn eigen lijf. De zin die me verkilde tot op het bot: ‘Het is beter wanneer sommige rassen zich niet voortplanten,’ zei ze. Tegelijkertijd toont het ook de totale waanzin, de drang om te vernietigen in de meest weerzinwekkende vorm. Je speelt eigenhandig voor God en bepaald over iemands toekomst.

Het verhaal wordt in de ik vorm verteld door Hannah, een gevangene in een concentratiekamp en ook door Rolf een bewaker in het kamp. Ik vind het bewonderingswaardig knap dat de auteur ons kennis laat maken met de mens, de man, achter het uniform van de vijand. Zijn gedachtegoed en zijn gevoelens. Ik praat niets goed van destijds maar uit dit verhaal blijkt ook dat er bewakers cq nazi’s waren met een geweten. Die niet wilden leven met de herinneringen aan misdaden die zij gedwongen werden te plegen. Die de moed hadden om bewijzen voor de toekomst te verzamelen. Opdat de wereld dit nooit zou vergeten.

Ook komt heel goed de diepe angst naar voren, de angst voor de consequenties als de waarheid aan het licht komt. De verboden en levensgevaarlijke amoureuze toenaderingen. Liefde die sterker blijkt dan haat, vernietiging, mishandelingen en de dood. Fascinerend vind ik ook het nawoord en het extra verhaal. Het verhelderde zoveel meer.

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Het verhaal is beeldend, realistisch en filmisch geschreven. Beurtelings zag en voelde ik alles door de ogen van de personages. De gebruikte ik vorm maakt het verhaal nog heftiger. Maar toch ben ik heel blij en dankbaar dat ik dit verhaal mocht lezen en recenseren. Het bewijst des te meer dat je van andere mensen af moet blijven. Dat je je niet moet laten leiden door haat of jaloezie. Ga het gesprek met elkaar aan leer van elkaar. Educatie is in deze de sleutel om de stem van haar jegens een bepaalde bevolkingsgroep en de daaruit voortvloeiende moord en doodslag te voorkomen.

Ik eindig met een indrukwekkend stukje uit de toespraak op De Dam op 4 mei 2024 uitgesproken door burgemeester Femke Halsema:

Aan elke oorlog komt ooit een einde. Maar ook als de wapens zijn neergelegd, raast geweld voort in de herinnering. Bij diegenen die overleefden, bij de nabestaanden. Er is verdriet, schuldgevoel soms, om er nog te zijn. Oude angst kan zo maar opvlammen.” Verder deed de burgemeester in haar toespraak een verbindende oproep: “Soms klinkt meningsverschil zo luid dat het ons mededogen overstemt. Laten wij een zacht gemoed hebben voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen.”

Bedankt dat ik mee mocht doen aan deze blogtour. Ga door met zo intens goed schrijven Marieke Rooijmans.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.