Advertentie
    Joop Liefaard Hebban Recensent

In augustus 1964 vindt in Atlantic City in de staat New Jersey de conventie van de Democratische Partij plaats waarop John F. Kennedy de nominatie voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten hoopt binnen te halen. Voor de buitenwereld is hij de krachtige en charismatische leider van het machtigste land ter wereld maar op de achtergrond doen hardnekkige geruchten de ronde over verkiezingsfraude, ziekte, maffia en buitenechtelijke relaties, zaken die wanneer ze in de openbaarheid zouden komen, een onuitwisbare smet op het blazoen van de president zullen werpen. Bobby Kennedy heeft de taak om dit te voorkomen en de verkiezingscampagne in goede banen te leiden.

Mitch Newman en Jean Boyd zijn verloofd en dromen van een mooie toekomst samen maar Mitch maakt een grote fout door als oorlogsfotograaf naar Korea te gaan. Het betekent het einde van hun idyllische relatie. Twaalf jaar later belt de moeder van Jean hem op met de mededeling dat Jean zelfmoord heeft gepleegd. Als Mitch antwoord probeert te vinden op vragen waarom zij een einde aan haar leven heeft gemaakt, ontdekt hij dat zij werkte aan een grote en verontrustende zaak die reikt tot in het hart van de Amerikaanse politiek.

R.J. Ellory bouwt zijn verhalen zorgvuldig en weldoordacht op, construeert originele plots en werkt deze nauwgezet uit. Karakterbeschrijvingen, sfeertekeningen, dialogen, observaties, het onder worden brengen gevoelens en gedachten, voor alles neemt hij de tijd en besteedt er de groots mogelijke zorg aan. Hij hanteert daarbij een fraaie en poëtische schrijfstijl en de combinatie van al deze elementen maken zijn boeken uiterst plezierig om te lezen.

In De derde kogel maak je kennis met een wereld in waarin mensen als Jack Ruby, Lee Harvey Oswald, de Kennedy clan en het politieke establishment van de zestiger jaren de hoofdrollen spelen. Feiten en fictie worden kundig met elkaar verweven tot een verhaal dat uitmondt in een adembenemende en geloofwaardige ontknoping. Voor Mitch is het een hernieuwde ontmoeting met de liefde van zijn leven.

R.J. Ellory is een meester in het vertellen van verhalen en hoewel De derde kogel niet het niveau bereikt van zijn meesterwerk Een stil geloof in engelen is het wel een van de beste boeken die hij heeft geschreven. Hij laat opnieuw zien dat hij een van de beste misdaadauteurs van deze tijd is, een schrijver die de kwaliteit van de misdaadliteratuur naar grote hoogte tilt. En dat is in de poel van middelmatigheid waaraan het genre al jaren lijdt een verademing.

Reacties op: Topthriller van een topschrijver

38
De derde kogel - R.J. Ellory
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker