Advertentie

Met 'Het achtste leven' schreef Nino Haratischwili een schitterend tolstojaans epos rond een Georgische familie, dat overal hoog in de waarderingslijsten scoorde.

Bij "De kat en de generaal" draait het verhaal rond de eerste Tsjetsjeense oorlog en de impact op een aantal hoofdfiguren.
Het boek speelt deels in 1995, deels in het heden en dit doorheen de verhalen van voornamelijk drie hoofdpersonen.
Er is 'De Generaal', een schatrijke Russische oligarch, wiens rijkdom in die oorlog haar oorsprong vindt. Maar hij worstelt met een onverwerkt geheim uit die oorlog en met de zelfmoord van zijn dochter Ada.
Er is 'De Kraai', een journalist wiens streefdoel is het 'echte' levensverhaal van de generaal in een roman te kunnen gieten. Daarvoor leent hij zich tot een plan opgezet door de generaal.
Tenslotte is er 'De Kat', een jonge toneelspeelster met Georgische roots die een sleutelrol zal vervullen in het plan van de generaal.

Het boek 'De kat en de generaal is opnieuw een sterk geschreven verhaal in een vlot lezende schrijfstijl.
Boeiend daarbij is de dynamiek die ontstaat door de manier waarop het verhaal afwisselend wordt verteld vanuit het perspectief van de drie hoofdfiguren, elk met hun eigen persoonlijke visie en inbreng erop. Daar bovenop heb je het wisselend perspectief tussen de gebeurtenissen in 1995 en de impact op het heden.
Een aantal van die verhalen uit het verleden behoren tot de sterkste hoofdstukken in het boek: de introductie rond het meisje Noera en het ongemeen sterk deel rond haar tragisch noodlot in de Tsjetsjeense oorlog.

Ook in dit boek heeft Nino Haratischwili een aantal prachtige karakters neergezet.
Dit is niet enkel het geval voor de drie hoofdpersonages, maar evenzeer voor een aantal nevenkarakters, zoals het meisje Noera.
Maar ook bijvoorbeeld het beeld van een moeder die alles voor haar zoon doet, met tragische gevolgen.
Of het beeld van militairen die onder de druk van een oorlog alle normbesef hebben verloren.

"De kat en de generaal" is een verhaal van het eeuwenoude thema van schuld en boete; het is het verhaal van de ontmenselijking in een oorlog.
De vraag is of je echt volledig schuldig bent. Kunnen omstandigheden ertoe kunnen leiden dat je minder schuldig bent ? Wat is je eigen leven je waard ?
Het is een stuk maatschappij kritiek die Nino Haratischwili doorheen dit boek stelt.

'De kat en de generaal' haalt niet het niveau van haar bejubelde 'Het achtste leven'. Daarvoor zitten er aantal passages in die wat minder sterk zijn, vooral in het eerste deel.
Maar als geheel is het een sterk verhaal en zonder meer het lezen waard. Niet enkel om het verhaal op zich, maar ook om het beeld van een door de oorlog getekende samenleving.


Reacties op: Sterk verhaal van schuld en boete

30
De kat en de generaal - Nino Haratischwili
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 34,99 Bestel het e-book € 18,99
E-book prijsvergelijker