Advertentie

'De riten van het water' is het tweede deel van de reeks rond de inspecteur en profiler Unai Lopez de Ayala (Kraken) van de Spaanse schrijfster Eva Garcia Saenz de Urturi.
Zoals het eerste deel speelt het rond de Baskische stad Vitoria; ook hier spelen oude geloofsovertuigingen en rituelen uit het verleden een belangrijke rol.
Een jeugdvriendin van Unai wordt vermoord teruggevonden. Ze is zwanger en op een oude 2600 jaar oude Keltische rituele manier vermoord. De daders willen zo de 'riten van het water' imiteren op historische plekken in Noord-Spanje. Wat later wordt een andere jeugdvriend van Unai op een gelijkaardige manier dood aangetroffen. De rituele moorden draaien om toekomstige vaders en moeders en om baby's die het niet waard zijn geboren te worden. Hun onderzoek leidt naar gebeurtenissen die ongeveer 15 jaar eerder op een zomerkamp zijn begonnen.

De hoofdlijn van het boek speelt in 2006-2007. Het verhaal wordt regelmatig afgewisseld met een gebeurtenissen in een zomerkamp, waar Unai en zijn vier vrienden op verschillende wijzen 'volwassen' zijn geworden. Aanvankelijk lijkt er weinig verband tussen beide verhaallijnen. Maar geleidelijk wordt meer en meer duidelijk dat de moorden in het heden hun oorsprong vinden in onverwerkte trauma's uit het verleden.
Zo weet de schrijfster op een mooie manier de spanning geleidelijk op te bouwen en kom je als lezer regelmatig voor verrassende plotwendingen te staan.
Maar je blijft lang in het ongewisse van wat waar is en wat niet waar is. 'Niets is wat het lijkt': personen blijken niet diegenen te zijn,, die de buitenwereld in hen ziet. Zo raakt Unai herhaaldelijk op het verkeerde been tot uiteindelijk in een sterk slot de waarheid aan het licht komt.

Het boek handelt over ouderschap en wat het met een kind kan doen, over misbruik en haar gevolgen, over hypocrisie in een samenleving.
Naast het spanningselement geeft dit het boek een meerwaarde en diepgang.
Zo zijn 'De riten van het water' een mooie opvolger van Eva Garcia's eerste ' De stilte van de witte stad'.
Reacties op: Mooie opvolger van 'De stilte van de witte stad'

46
De riten van het water - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker