Advertentie

'Het uur van de wolf ' is een oudere uit de reeks van de Noorse schrijver Gunnar Staalesen rond zijn speurder Varg Veum. Het boek dateert van 1983 en is nummer 5 uit deze reeks.

Op dat moment heeft Varg Veum eigen bureau als privé-detective, na voorheen sociaal werker te zijn geweest
Hij ontmoet een oude vriend, de gepensioneerde politie inspecteur Nymark.
Deze heeft zich vast gebeten in een cold case, door de politie aanzien als opgelost, maar waarvan hij overtuigd is dat er zaken verborgen zijn gehouden. Hij vraagt Varg Veum om hulp. Kort daarop wordt Nymark aangereden. Het is ook de start van een aantal verdachte overlijdens, waarin een man met een mank been een rol speelt.
Uiteindelijk weet Varg Veum de ware toedracht te achterhalen.

Varg Veum is een wat eenzame figuur, die zich vaak aan de rand van de samenleving beweegt. Het is een 'private eye' in de stijl van de boeken van Raymond Chandler rond Philippe Marlowe.
Zijn eindeloze zwerftochten door de stad Bergen zijn een leidraad doorheen het boek.
Zo is die stad ook sterk aanwezig. Soms wat overdreven met plaatsaanduidingen en -beschrijvingen, wat af en toe wat de vaart uit het verhaal haalt. Wel weet Gunnar Staalesen de sfeer van de stad en haar bewoners sterk weer te geven.
De spanning wordt geleidelijk opgebouwd; slechts op het einde wordt de ware toedracht duidelijk met een verrassend slot.

Zoals zo vaak bij Scandinavische thrillers bevatten de boeken van Gunnar Staalesen ook een duidelijk maatschappij kritisch aspect.
In dit geval spelen gebeurtenissen - met name collaboratie en verzet - uit de Tweede Wereldoorlog een onderliggende rol in het verloop van het verhaal.
Tevens lijkt de 'cold case' van Nymark te draaien rond bedrijfsleiders die desnoods over lijken gaan om hun belangen veilig te stellen.

Op de omslag van het boek wordt een vergelijking gemaakt met Stieg Larsson en Henning Mankell. Dit is wel wat overdrijven; dat niveau haalt Gunnar Staalesen voor mij niet.

Reacties op: Een oudere uit de reeks met Varg Veum.

19
Het uur van de wolf - Gunnar Staalesen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker