Advertentie

Het boek met de mysterieuze titel ‘M’ geschreven door Antonio Scurati is even mysterieus als de titel aankondigt. Het boek beschrijft in een achthonderdtal pagina’s de geboorte van het fascisme in Italië in de periode van 23 maart 1919 tot 3 januari 1925.

Dit boek zou een uniek document zijn waarin Antonio Scurati, Mussolini als romanfiguur tot leven laat komen. Van alle mooie beloften blijft er na de eerste bladzijden gelezen te hebben niet veel over. Het begin is veelbelovend. De lezer krijgt de indruk dat Mussolini zelf aan het woord is. De ontnuchtering wordt snel ingezet wanneer de schrijver vervalt in een zeer pompeus taalgebruik. Ieder hoofdstuk wordt verduidelijkt door krantenknipsels, citaten, brieven, uitspraken enz. Deze bronnen zijn zeker interessant maar passen hoegenaamd niet in de beloofde romanvorm.
Antonio Scurati hanteert daarenboven een taalgebruik dat enige aanpassing en doorzettingsvermogen vereist van de lezer. Ellenlange opsommingen en gigantisch veel persoons- en plaatsnamen passeren de revue. Gelukkig is er een handige bijlage met meer duiding hierover.

Dit boek kan zeker gecatalogeerd worden onder literatuur maar een roman is het zeker niet. Een pure biografie kan het echter ook niet genoemd worden. M is het eerste deel van een trilogie.

Reacties op: Mussolini aan de hand van krantenartikels