Advertentie
    Karina Hoekerswever - Hanegraaf VIP Club

De donkere cover waarop de eenzame auto rijdt past wel goed bij de titel en samen vormt het een spannend geheel. Op de cover de vermelding van “de beste Scandinavische thriller” waarmee de verwachtingen wel hoog worden neergezet.
Jackson vertelt haar verhaal vanuit 2 perspectieven. De kettingrokende depressief overkomende Lelle is al 3 jaar op zoek naar zijn vermiste dochter. Jackson is er goed in geslaagd om deze man authentiek over te laten komen waarbij je hem zo voor je kan zien rijden in zijn oude auto. Zijn handelen past bij zijn persoonlijkheid en dat maakt dat je als lezer mee kan voelen met zijn verlies. Vanaf het tweede deel lijkt Jackson daarin wel een bijzondere keus te hebben gemaakt, want daarin veranderd de omgeving waarin Lelle zich begeeft doordat hij weer aan het werk gaat en dan lijkt dit personage meer plat en tweedimensionaal te worden. Hoewel de keuze te snappen is omdat dit de plek is waar lelle Meja ontmoet, toch doet het zijn personage niet bepaald goed.
De jonge en naïeve Meja heeft het niet bepaald gemakkelijk in haar situatie met een moeder met psychiatrische problematiek waardoor haar leven niet makkelijk is geweest. Door de omstandigheden oogt Meja extra vatbaar voor positieve aandacht en dit past goed bij een jong meisje in deze omstandigheden. De keuzes die Meja maakt komen dan ook geloofwaardig over, ondanks dat je als lezer meermaals “doe dat nou niet” denkt. Toch weet Jackson ook de veerkracht van Meja goed neer te zetten.
Het samensmelten van de twee verhaallijnen gebeurt op een passende logische manier, maar is helaas wel enigszins voorspelbaar en dat is gelijk het grote minpunt in ogenschouw nemend dat het hier een thriller betreft. De spanning in het verhaal zit hem vooral in de personages en hun onderlinge verhoudingen en kabbelt continu wat voort. Pas op de laatste pagina’s wanneer het plot naar een ontknoping toeloopt dan neemt de spanning wel wat toe. Waar Jackson uitblinkt in het neerzetten van geloofwaardige personages binnen een goed in elkaar gezet maar iets te voorspelbaar plot, mist helaas de spanningscomponent die een echte thriller spannend maakt.

Reacties op: De gelaagde en geloofwaardige personages compenseren helaas onvoldoende t.o.v. de missende spanningsboog

75
De zilverweg - Stina Jackson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker