Advertentie

Emmy, een zeventienjarig meisje dat worstelt met haarzelf en de zware gebeurtenissen maar niet kan begrijpen. Ze vraagt haar voortdurend af waarom dit allemaal gebeurde of ze er zelf schuld aan heeft of ze er iets had kunnen aan doen om het te voorkomen. De donkere wolken in haar hoofd worden alsmaar dikker tot ze de druk niet meer aankan en de hand aan haarzelf slaat. Dankzij haar broer wordt ze gered van haar zelfmoordpoging.
Kathleen Verlinden wordt aangesproken of ze Emmy wil begeleiden in haar strijd. Desondanks ze zelf nog in revalidatie is en nog niet aan het werk kan, neemt ze het toch aan. Ze voelt dat dit een ernstig trauma is en dat Emmy een volwaardige kans moet krijgen om er terug bovenop te komen.

Vanaf de eerste zin voel je de bui al hangen. Je wordt meegezogen door de flessenhals om in een spanningsveld terecht te komen dat je niet meer loslaat. De mijnen liggen rondom en die worden niet altijd opgemerkt met alle gevolgen van dien.
Zeer voorzichtig probeert Kathleen door te dringen en hoopt terecht te komen in het diepste van Emmy haar ziel. Ondertussen worstelt ze zelf met de demonen van haar eigen leven.

Wat Anja hiermee wilt bereiken is de lezers duidelijk maken dat het niet altijd zonnegeur en maneschijn is. Er zijn onnoemelijk veel mensen die een intens verdriet hebben en worstelen met enorme pijnen, verdriet en trauma's. De problematiek van de toenemende zelfmoordpogingen door jongeren wordt door het verhaal van gebroken glas duidelijk verwoord. Het maakt dat wij lezers worden wakkergeschud en eens gaan nadenken over dit moeilijk thema. Er wordt te weinig aandacht aan geschonken en iedereen denkt dat dit niet bij hen zal gebeuren. Door dit verhaal aandachtig te lezen, kom je tot het besef dat het soms dichter bij je staat dan je denkt. Anja heeft met dit spannend verhaal een gevoelige snaar geraakt. De manier waarop ze het probleem aanpakt, getuigt dat er heel veel opzoekingswerk is aan vooraf gegaan, dat ze hier niet licht kon mee omgaan. De gruwelijkheden die in het boek werden opgenomen, zijn alledaagse ingrijpende trauma's.

Een boek lees je meestal als ontspanning en soms om te ontsnappen aan de dagelijkse dingen echter, Dit boek brengt alleen maar spanning mee, een bijzondere realistische spanning, een verhaal dat evengoed als Non-fictie zou kunnen worden geschreven en dat Anja als het ware in een dialoog heeft verwerkt.

Dit is het kenmerk van Anja, je overdonderen met een plot dat je omver blaast en waarna je pas na de enorme climax beseft welke impact haar verhaal bij je heeft. Altijd een verhaal met de nodige diepgang van het uitgewerkte thema.
Ze heeft het nogmaals gedaan, je naar de keel grijpen.
Een fantastisch sterk boek! (less)

Reacties op: realistisch thema

29
Gebroken glas - Anja Feliers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,00 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker