Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

In de bronstijd gooiden mensen hele fortuinen in rivieren en moerassen. Moeilijk te geloven in onze moderne tijd. Waarom zou iemand zijn meest kostbare bezit zomaar ergens achterlaten? Toch gebeurde dat met sierraden, zwaarden en andere waardevolle voorwerpen.

‘Brons’ probeert daar antwoorden op te geven. Linda Dielemans vertelt het verhaal van dit bijzondere metaal. Ze werd geïnspireerd door het onderzoek van archeologieprofessor David Fontijn en in haar boek de bronstijd helemaal tot leven komen.

De illustraties van Sanne te Loo werken betoverend. Ze vormen een goed beeld bij de tekst van Dielemans, maar ze spreken ook tot de verbeelding. Vooral de prenten die een hele spread beslaan zijn pareltjes door het oog voor detail van de illustratrice. Sanne te Loo weet sfeer te creëren en doet het boek ademen.

Het lijkt een hele opgave om een volledig boek op boeiende wijze te vullen over brons, toch weet de auteur er een interessant en zo nu en dan best spannend geheel van te maken. De meeste hoofdstukken zijn informatief van aard. De lezer (10+) komt alles te weten over de ontdekking van brons, de waarde van het metaal, hoe het gesmeed werd, welke voorwerpen ervan werden gemaakt, waar de meeste waardevolle voorwerpen gevonden werden en waarom ze daar werden achtergelaten. Aan het eind van elk hoofdstuk vertelt Dielemans een verhaal verband houdt met de inhoud. Het perspectief van elk verhaal is speciaal, omdat het verteld wordt vanuit het metaal. Dat zorgt ervoor dat het even wennen is, maar de stukken leveren wel een eigenzinnige invalshoek op. Niet alle verhalen zijn daardoor even geslaagd, toch springen er ook een paar uit. Zo is er Roek die naar het huis van de buurman sluipt om wraak te nemen en de legende rond de goden met Ada in de hoofdrol.

Linda Dielemans gebruikt eenvoudige taal en tracht zoveel mogelijk informatie mee te geven. Zo nu en dan verliest ze zichzelf in haar enthousiasme en vergeet ze dat het ook beknopter kan. De auteur wil graag zoveel mogelijk uitleggen op een verhalende manier. Het is leuk gebracht en er is goed nagedacht over de opbouw. Vaktaal die niet kon worden vermeden wordt achteraan in het boek uitgelegd en een fijne toevoeging is het kaartje met vindplaatsen.

‘Brons’ is een mooi leesvoer voor iedere lezer met een interesse in geschiedenis. De samenwerking tussen Linda Dielemans en Sanne te Loo levert een opmerkelijk resultaat op. Het geeft aandacht aan een historisch mysterie dat niet zo voor de hand ligt om in een kinderboek te verpakken.

Reacties op: Een niet zo voor de hand liggend mysterie

7
Brons: Over glimmende schatten in mistige moerassen - Linda Dielemans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker