Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Donderkopje is bijna een kikker. Ze zwemt samen met haar broertjes en zusjes rond in de vijver. Omdat ze de kleinste is moet ze twee keer zo snel met haar staart wiebelen om bij de groep te blijven. Bovendien moet ze oppassen voor Dikke Blub, een gemene vis die zich schuilhoudt in een donker deel van het water. Donderkopje maakt zich zorgen, want elke dag ziet ze hoe haar broertjes en zusjes veranderen, maar bij haar lijkt er weinig te gebeuren en ook heeft ze steeds minder andere donderkopjes om zich heen. Waar is haar familie gebleven?

‘Donderkopje’ is het nieuwe prentenboek van de Britse illustrator Benji Davies. Zijn eerdere prentenboeken werden bekroond met onder meer Oscar’s First Book Prize en een World Illustration Award. Het hartverwarmende ‘De Kleine Walvis’ werd in Nederland uitgeroepen tot Prentenboek van 2017.

Dit nieuwe boek gaat over opgroeien en hoe kleine kinderen dat vaak zo vlug mogelijk willen doen, maar dat het toch niet altijd zo vlot loopt als ze hopen. Kikkervisje Donderkopje merkt dat het niet gemakkelijk is om de kleinste te zijn en wil niet onderdoen voor haar familieleden. Het gaat ook over geduld hebben en dapper zijn. Donderkopje komt er helemaal alleen voor te staan in de vijver en moet ervoor zorgen dat Dikke Blub haar niet te pakken krijgt.

De prenten van Benji Davies zijn heerlijk om naar te kijken. Ze beslaan de hele spread en brengen een volledige onderwaterwereld tot leven. Op de laatste paar pagina’s na voeren blauw, groen en zwart-grijs de boventoon. Hier en daar wordt een accentje gelegd in een fellere kleur. De nadruk ligt echter op het leven in de vijver. Door haar gele oogje is Donderkopje gemakkelijk te spotten. Wanneer ze eindelijk boven water komt, gaat er in het zonlicht een hele wereld van kleur voor haar open en spat de vrolijkheid van de pagina.

De tekst is in de tekeningen verwerkt en eenvoudig gehouden. Op elke bladzijde staan twee tot vier zinnetjes die toelichting bij de illustraties vormen. De tekst heeft een aangename grote, waardoor voorlezen gemakkelijk is. Met de opmaak is speels omgegaan, zodat de centrering varieert en enkele details leuk uitvergroot worden.

‘Donderkopje’ is een speels opgevat en karaktervol prentenboek. De beweeglijkheid van de kikkervisjes is goed te zien en de omgeving is wederom knap neergezet. Dat is één van de sterke kanten van het werk van Davies. Hij weet de omgeving schijnbaar eenvoudig vast te leggen en daarmee de juiste stemming in een handomdraai op te roepen. Dikke Blub brengt een vonkje spanning met zich mee en het onrustige gevoel van Donderkopje gaat echt leven. Het einde is dan weer gezellig en knus, wat de gebeurtenissen op de eerdere pagina’s snel doet vervagen. Davies is koning van het sfeervolle prentenboek.

Reacties op: Koning van het sfeervolle prentenboek

9
Donderkopje - Benji Davies
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99
E-book prijsvergelijker