Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Angel woont met haar moeder in een moeilijke buurt. Om zichzelf staande te kunnen houden, stelt ze zich daarom hard op. Ze heeft een grote mond en deinst er niet voor terug om op de vuist te gaan. Zo houdt ze iedereen op afstand. Haar vijftien jaar oudere moeder werkt in een stripteaseclub en is de enige voor wie ze zich een beetje openstelt. Dat verandert wanneer ze Kayleigh ontmoet. Ze voelt zich aangetrokken tot het meisje, maar voor ze de kans krijgt die gevoelens aan te kaarten is Kayleigh weer verdwenen.

‘Drama Queen’ is het zevende jeugdboek van Derk Visser. Met dit verhaal mikt hij op een YA-publiek dat realistische verhalen niet schuwt. Zijn boeken kenmerken zich door de rauwe en directe stijl. Dat is in dit geval niet anders. Doordat hij kiest voor verhalen die zich afspelen aan de rand van de maatschappij, zijn die vaak confronterend en laten ze een doelgroep aan het woord die nog te weinig aan bod komt in de jeugdliteratuur.

Visser knipt het leven van Angel in drie delen, maar focust zich telkens op dezelfde periode van het jaar. Het hoofdpersonage wordt op twaalf-, dertien-, en vijftienjarige leeftijd beschreven. Door middel van het ik-perspectief kruipt ze snel onder de huid. Drie decembers lang ziet de lezer hoe Angel zich door het leven heen ploetert, maar ook hoe ze zich ontwikkelt en haar pantser barsten begint te vertonen.

In het boek staan zowel de verliefdheid van Angel, de vriendschap die ze weet te sluiten in het ziekenhuis als haar relatie met haar moeder centraal. Er gebeurt in ieder geval genoeg in het leven van het meisje om wat drama te kunnen verantwoorden. Visser weet op indringende wijze het proces en de groei die ze doormaakt te vatten. Hij weet het zo te brengen dat het raakt zonder onnodig medelijden op te wekken, want zijn hoofdpersonage is niet het soort meisje dat daarop zit te wachten.

‘Drama Queen’ leest vlot en gaat recht op z’n doel af. Hierdoor voelt het soms wat hectisch en kan het leven van het hoofdpersonage nogal veelbewogen lijken, maar de plot schuwt het leren maken van keuzes niet. Visser laat z’n lezers ook niet achter met een onaangenaam gevoel, er spreekt immers hoop uit de ontwikkeling die Angel doormaakt.

Reacties op: All the drama

70
Drama Queen - Derk Visser
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99 Bestel het e-book € 8,99
E-book prijsvergelijker