Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

In ‘Het Grote Kunstdoeboek’ kunnen kinderen aan de slag met werken van wereldberoemde schilders. Het boek is opgebouwd uit talloze actieve opdrachten, zoals het toevoegen van badgasten aan een rivier waarin roeibootjes liggen afgemeerd, het tekenen van een lucht vol kolkende wolken, het patroon op een jurk afmaken en het creëren van een reeksje zelfportretten. Naast bovengenoemde opdrachten zijn er ook zoekplaten, werken die in de juiste volgorde moeten worden gezet en kopieeroefeningen. De grote variatie doet een beroep op alle mogelijke soorten creativiteit. Het geheel is daardoor uitdagend en zeker goed voor urenlang tekenplezier.

Op de achterkant van elke opdracht wordt het werk waarop de oefening gebaseerd is getoond en toegelicht. Er komen schilders uit allerlei stromingen aan bod en de uitleg is beknopt en in heldere taal geschreven. Zo leert de lezer (7+) dat Henri Rousseau weliswaar ‘Tijger in een tropische storm (verrast!)’ schilderde, maar zelf nooit zijn vaderland Frankrijk heeft verlaten en dat Pietro Longhi’s Juffrouw Clara een neushoorn is die tijdens het Carnaval van Venetië werd tentoongesteld en geen lieflijke jongedame.

Illustrator Paul Thurlby mocht voor dit boek alles uit de kast halen om, in samenwerking met de befaamde National Gallery, kinderen kunst te laten ontdekken. Thurlby werkt zelf onder meer voor The Guardian, The Times, The New Yorker en Vanity Fair. De opzet van ‘Het Grote Kunstdoeboek’ is wat dat betreft zeker geslaagd. Er valt erg veel te leren over de schilderijen en hun geheimen, bovendien wordt het op zo’n manier gebracht dat het helemaal niet opvalt dat er iets bijgebracht wordt. Het is vooral erg leuk om te doen.

De bladzijden hebben geen vaste volgorde. Op eender welke pagina kan worden begonnen. De opdrachten kunnen zelfs uit het boek worden gescheurd, doordat het geheel is opgevat als een soort tekenblok. Dat maakt het boek tegelijkertijd wel erg fragiel en niet gemakkelijk om bij elkaar te houden voor wie dat wil, al maakt dat voor de echt creatieve geest waarschijnlijk weinig uit en verspreiden de verschillende kunstwerken zich als vanzelf door het huis.

‘Het Grote Kunstdoeboek’ is uitdagend en informatief. Fijn is ook dat het voor een ruime leeftijdscategorie geschikt is en zich niet specifiek richt naar een bepaalde leeftijd. Al kijkend leren kinderen zo beroemde werken kennen, ontdekken ze een aantal tekentrucjes en vernemen feitjes uit de tijd van de schilders zelf. Paul Thurlby heeft een goed concept uitgedacht dat stimulerend werkt en oog heeft voor detail.

Reacties op: Aan de slag met kunst

1
Het Grote Kunstdoeboek - Paul Thurlby
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker