Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Max Einstein heeft er geen idee van waar ze vandaan komt of hoe ze aan haar naam komt. Dat is altijd zo geweest. Wat ze wel weet is dat Albert Einstein haar grote idool is en dat ze haar intelligentie graag wil gebruiken om de wereld te veranderen. Een geheimzinnige organisatie wil Max inzetten om zoveel mogelijk winst te maken, op het nippertje wordt ze echter gerekruteerd door een andere mysterieuze groep die zoveel mogelijk goede daden wil verrichten in de wereld en op zoek is naar de knapste kop om dat te doen.

Max Einstein. De Knappekoppenclub. is het eerste deel van een reeks van James Patterson en Chris Grabenstein. Patterson is vooral gekend als thrillerauteur en met meer dan driehonderd miljoen verkochte exemplaren op zijn naam is hij een van de bestverkopende auteurs ter wereld. Naast spannende boeken voor volwassenen, schreef hij ook een aantal tiener- en jeugdboeken, zoals Rotschool en Heks en Tovenaar. Samen met Chris Grabenstein maakte hij eerder onder andere de Schattenjagers-reeks, Robots en Blauw maar dapper. Daarnaast schreef Grabenstein op zijn beurt ook weer een reeks (onvertaalde) thrillers bij elkaar.

Het verhaal over Max begint vanuit een origineel standpunt. In het begin heeft het er alle schijn van dat ze gewoon een erg intelligent meisje is, maar al snel blijkt ze een dakloze wees te zijn die in een kraakpand verblijft en zich door middel van haar intellect toegang heeft verschaft tot een prestigieuze universiteit. Patterson en Grabenstein hebben er een bijzonder vlot verhaal van gemaakt dat daardoor al vaart krijgt voor de slechteriken effectief van zich laten horen. Max weet zonder al te veel moeite sympathie op te wekken en iedereen met haar kennis te verbazen. Het hele boek is ook doorspekt met de wijsheid van Albert Einstein. De plot ontwikkelt zich tamelijk snel en vertraagt pas wat wanneer ze in een instituut in Israël aankomt. In het laatste deel verandert de setting opnieuw en komt de vaart er opnieuw in. Geloofwaardig is het verhaal niet, maar leerrijk en spannend in ieder geval wel.

Max Einstein. De Knappekoppenclub. is een interessant verhaal voor alle lezers (10+) die van avontuur, een vleugje mysterie, wetenschap en het oplossen van wereldproblemen houden. De insteek van een groep kinderen die door creatief denken een eind kunnen maken aan tal van moeilijkheden is goed uitgewerkt. Niet alle hoofdpersonages zijn even tof, maar ze zijn wel bereid om hun steentje bij te dragen. Dat Max veel in haar mars heeft, is van meet af aan duidelijk en hoeveel tegenslag ze ook heeft, ze geeft niet zomaar op. Dat Patterson en Grabenstein voor een meisje hebben gekozen, is leuk omdat zo ook meisjes warm worden gemaakt voor wetenschap. Toch is het geen boek dat jongens daarom minder zal aanspreken, want Max is atypisch en doet heerlijk onverwachte dingen. Op het einde van de rit zijn nog niet alle vragen beantwoord, maar nieuwe uitdagingen kondigen zich al wel aan. Dat Max haar probleemoplossend vermogen nog eens op de wereld los gaat laten, zal na het lezen van deel vooral worden toegejuicht.

Reacties op: "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

4
Max Einstein. De Knappe Koppen Club - James Patterson Chris Grabenstein
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,95
E-book prijsvergelijker