Advertentie
    Laura Hebban Recensent

Ian Urbina is een Amerikaanse onderzoeksjournalist voor The New York Times. Hij won in 2009 een Pulitzerprijs in de categorie Breaking News Reporting. Hij wilde al langer schrijven over de misstanden op zee en in 2015 werd het eerste artikel in de reeks The Outlaw Ocean in The New York Times gepubliceerd. Het jaar daarop volgde nog een tiental artikelen in de reeks en vanaf begin 2017 nam Urbina ruim een jaar verlof om extra onderzoek te doen en de reeks artikelen uit te werken tot een boek. Dit resulteerde in een boeiende en veelzijdige bundel van vijftien essays over het leven en de misstanden op zee. In oktober 2019 kwam de Nederlandse vertaling, De jungle op zee, uit.

De auteur schrijft onder andere over illegale visserij, zeeslavernij, piraterij, de juridische grenzen van de zee, het gebrek aan toezicht en handhaving op zee en de betrokken financiële belangen. Ook actuele thema's als klimaatverandering en mensenrechten spelen een grote rol. Ondanks de variëteit in onderwerpen sluiten de verhalen mooi op elkaar aan en dragen ze een belangrijke gezamelijke boodschap uit.

Het is geen gemakkelijk boek om te lezen, het is informatief en de inhoud van de artikelen is veelal verontrustend en schokkend. Diverse overtredingen jegens mens, dier en natuur passeren de revue. Gelukkig wordt er ook aandacht besteed aan personen en organisaties die hiertegen in actie komen en iedere dag strijden tegen het onrecht op zee.

Ondanks de zware onderwerpen zijn de artikelen stuk voor stuk erg boeiend geschreven. Het boek weet deze belangrijke onderwerpen vrij toegankelijk onder de aandacht te brengen. De auteur geeft een persoonlijk tintje aan de essays door over zijn eigen ervaringen op zee te vertellen. Uit de gedetailleerde verslagen blijkt dat hij veel onderzoek heeft gedaan en zelf veel op zee is geweest. Er is een mooie balans tussen de informatieve delen en de persoonlijke verhalen van de auteur.

Urbina weet de lezer met De jungle op zee op treffende wijze stil te laten staan bij de verborgen misstanden in en op zee.

Reacties op: Boeiend, confronterend en veelzijdig

16
De jungle op zee - Ian Urbina
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker