Advertentie
    Laura Hebban Recensent

Anne-Gine Goemans is auteur en journalist. Ze debuteerde met haar roman Ziekzoekers en won daarmee de Anton Wachterprijs 2008. Met haar tweede roman, Glijvlucht, won ze de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 en in 2015 brak ze door met het succesvolle Honolulu King. In 2019 bracht ze Holy Trientje uit, geïnspireerd door de destijds 82-jarige Megan Rice die in 2012 binnendrong in het best beveiligde nucleaire complex ter wereld, het Y-12 National Security Complex in Tennesee.

In Holy Trientje is het de 86-jarige non Trientje die de missie heeft om een Nederlands depot met atoombommen te overvallen. Langzaam maar zeker weet ze een bonte groep mensen om zich heen te verzamelen die haar daarbij helpen, die allemaal een eigen motivatie hebben om Trientje te helpen. Lukt het hen hun standpunt tegen kernenergie duidelijk te maken?

Het boek is in twee delen verdeeld. In het eerste deel worden de personages Regina, Yoshida, Hansje en Bonnie achtereenvolgend geïntroduceerd en in het tweede deel kruisen hun wegen. De verhalen uit het eerste deel zijn stuk voor stuk erg boeiend en sterk beschreven, maar helaas geldt dat in mindere mate voor het tweede deel. Het tweede deel van het verhaal is minder interessant en komt wat traag op gang.

Goemans weet de lezer echter te vermaken met andere thema’s en haar bijzondere gevoel voor humor. De auteur heeft veel onderzoek gedaan voor het boek, wat terug te zien is in de schrijfstijl en de vermenging van feit en fictie. Ongemerkt leert de lezer een hoop bij over mogelijke effecten van kernenergie.

Holy Trientje is een intrigerend, informatief en geestig verhaal dat de lezer aan het denken weet te zetten over kernenergie en kerncentrales.

Reacties op: Intrigerend, geestig en informatief

47
Holy Trientje - Anne-Gine Goemans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 6,49
E-book prijsvergelijker