Advertentie
    Laura Hebban Recensent

Stefan Brijs is een Vlaamse auteur en woont sinds 2014 in Spanje. Hij debuteerde in 1997 met zijn roman De verwording en is sinds 1999 fulltime schrijver. Zijn meest succesvolle boek is De engelenmaker, dat in 2005 uitkwam en inmiddels in de vijftigste druk wordt uitgegeven. Op 17 september 2019 verscheen zijn roman Zonder liefde, waarvan de Franse vertaalrechten reeds zijn verkocht.

Zonder liefde vertelt het verhaal van Paul en Ava. Hij is onlangs verlaten door zijn vrouw, zij heeft haar vriend voor de zoveelste keer verlaten vanwege een gebrek aan passie. Ze ontmoeten elkaar tijdens een filmavond en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Blijft het bij vriendschap of zit er wellicht meer in?

Paul en Ava zijn de hoofdpersonages van het verhaal en andere personages spelen nauwelijks een rol. Hun relatie wordt op treffende wijze beschreven. Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd vanuit Paul. Hij blikt terug op zijn scheiding, zijn ontmoeting met Ava en de ontwikkeling van hun relatie. Het is onduidelijk hoe lang of kort geleden de gebeurtenissen zich afspeelden en hoe ver Paul terugkijkt. Dit roept allerlei vragen op en zorgt voor een zekere spanning die gedurende het hele boek aanhoudt. De lezer voelt dat er iets staat te gebeuren. De prettige schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de intrigerende laatste zinnen van de hoofdstukken zorgen ervoor dat de lezer geboeid blijft.

Brijs heeft een prettige schrijfstijl en heeft in dit boek een aantal Vlaamse woorden verwerkt, wat voor de Nederlandse lezer verfrissend kan zijn. De hoofdstukken zijn kort en worden telkens afgesloten met een intrigerende laatste zin of passage, waardoor de lezer nieuwsgierig wordt gemaakt en wordt verleid om verder te lezen.

Zonder liefde is een herkenbare, geestige en soms verwarrende roman.

Reacties op: Herkenbaar, geestig en verwarrend

66
Zonder liefde - Stefan Brijs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker