Meeslepende roman

LezenmetJessica 02 november 2025
Tijdens het eerste weekend van de herfstvakantie (regio noord) was ik samen met mijn man en zoon op Texel. Een perfecte gelegenheid om eindelijk De Jurk van Texel van Olga Hoekstra te lezen, een boek dat al een tijdje op mijn TBR-lijst stond. Het maakte de leeservaring extra bijzonder dat we ook het museum bezochten waar de echte jurk nu te bewonderen is. Daardoor voelde het verhaal nog dichterbij en levendiger dan ooit.

Het boek vertelt zijn verhaal vanuit twee perspectieven: dat van Elisabeth in 1652 en Emilie in het heden. Elisabeth is een jonge vrouw die moet trouwen maar gevoelens heeft voor een andere man. Emilie is een archeologe die, eeuwen later, onderzoek doet naar de jurk van Elisabeth. Terwijl het verhaal zich ontvouwt, leer je stukje bij beetje meer over de draagster van de jurk en de omstandigheden waarin ze leefde. Halverwege had ik een vermoeden over hoe Elisabeths verhaal zou eindigen, en hoewel ik daar grotendeels gelijk in had, bleef het spannend om te lezen hoe het precies zou verlopen.

In de hoofdstukken van het heden volgen we Emilie, die niet alleen de jurk onderzoekt, maar ook zichzelf beter leert kennen. Haar groei is prachtig beschreven: haar veranderende kijk op haar werk, haar band met haar vader en moeder en natuurlijk haar gevoelens voor Joost, die steeds meer kleur geven aan het verhaal. Olga Hoekstra weet de emotionele ontwikkeling van haar personages overtuigend neer te zetten, zonder dat het te zwaar of overdreven wordt.

De schrijfstijl is heerlijk vlot, helder en toegankelijk. Ondanks dat een deel van het verhaal zich in de zeventiende eeuw afspeelt, voelt de taal nergens oubollig of traag. Hoekstra weet de sfeer van het verleden prachtig te vangen, maar schrijft met een moderne pen die je moeiteloos door de bladzijden laat vliegen.

Kortom: De Jurk van Texel is een meeslepende roman vol geschiedenis, emotie en een vleugje romantiek. Het verweeft heden en verleden op een natuurlijke manier, waardoor je als lezer moeiteloos meebeweegt tussen de eeuwen. Een heerlijk boek om in weg te dromen en helemaal als je, net als ik, op het eiland zelf bent.

Meer recensies van LezenmetJessica

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.