Advertentie


Zoals de titel al doet vermoeden gaat het debuut van Nadine Zwagerman Eén waarheid over leugens en waarheden. Laura vindt haar vermoorde ouders en daarom doet zij een poging tot zelfmoord. Dit mislukt en ze belandt in een psychiatrische kliniek waar ze haar bijzondere medebewoners ontmoet. Deze locatie levert vermakelijke scenes op: patiënten met unieke trekjes en fantasierijke verhalen en als snel blijkt dat knutselen met volwassenen soms niet anders (of erger) is dan knutselen met kleuters.

Het verhaal ontvouwt zich via verschillende verhaallijnen: Laura in de kliniek, flashbacks van Laura en de vondst van haar vermoorde ouders en Joritt (stagiair kliniek). Aangezien alle hoofdstukken een ik-vertelperspectief bevatten, zet het verhaal je constant op de verkeerde been. Welke uitspraken en gedachtes van de personages kun je geloven? Hierdoor vraagt het boek wel een alerte houding van de lezer: let op hints, ambigue uitspraken of vreemde gebeurtenissen. Op deze manier worden kleine puzzelstukjes gegeven, waardoor je steeds verder wilt lezen om het juiste beeld te krijgen. Wie heeft Laura’s ouders vermoord? De schrijfstijl van Swagerman is aangenaam en toegankelijk voor het beoogde publiek: korte hoofdstukken, een goede afwisseling tussen dialogen en beschrijvingen en geen al te moeilijk taalgebruik of lange zinnen. Deze combinatie van elementen levert een prettige spanningsopbouw op en zorgt ervoor dat je het boek in een paar dagen uit leest.

Het boek geeft een kijkje in het reilen en zeilen in een kliniek, maar bevat tegelijk ook kenmerken van een thriller. Door de verschillende vertelperspectieven, juiste spanningsopbouw en fijne schrijfstijl is dit een dikke aanrader voor YA-lezers. Laat je verrassen en wie weet kom je achter de waarheid!

Reacties op: Wat is de waarheid?

75
Eén waarheid - Nadine Swagerman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker