Groeipijnen
De Canadees-Amerikaanse Mary MacLane, later beter gekend als 'The Wild Woman of Butte', groeit op in het mijnwerkersstadje Butte, Montana. Als negentienjarige zit ze vast in een keurslijf van de middenklasse waarbij van haar verwacht wordt dat ze trouwt en kinderen krijgt. Maar Mary verzet zich tegen dit keurslijf, gaat op zoek naar haar eigen stem en noteert, als negentienjarige, in haar dagboek dat ze wacht (er zelfs naar hunkert) tot de 'Duivel' haar komt redden. In het dagboek noteert ze haar eerlijke gevoelens en hunkeringen naar seksuele vrijheid, naar de liefde voor haar 'anemoondame' (waarin haar biseksuele gevoelens heel duidelijk worden geuit) en naar een losbreken van de moralistische en patriarchale maatschappij. De 'Duivel' waar in het dagboek naar verwezen wordt, duidt vooral op het verlangen naar seks en naar vrijheid
Door de ogen van een adolescente die zich heel duidelijk verveelt en niet op haar plaats voelt in het stadje Butte, kijken we mee en lezen we haar verlangens en haar vooruitstrevende ideeën. Idealistisch en vooral heel vrijgevochten was Mary MacLane zeker en vast. Het boek zorgde begin twintigste eeuw dan ook voor een schandaal, ondanks dat de uitgeverij de oorspronkelijke titel 'Awaiting the Devil's coming' veranderde naar 'The Story of Mary MacLane'. MacLane zelf is zich ook heel bewust dat het boek misschien zelfs nooit zal gepubliceerd worden, zoals duidelijk is in het dagboek zelf.
Het is een geweldig goed geschreven relaas, zeker vanuit het oogpunt dat Mary MacLane pas negentien(!) was toen ze dit dagboek neerpende. Maar anderzijds merk je wel dat er een heel grote jeugdigheid uitstraalt, een idealisme en vooral een rebels kantje. Het staat bol van de verwachtingen van een jonge persoon die de wereld nog helemaal niet kent en die een ideaalbeeld heeft geschapen van hoe volgens haar die (seksuele) vrijheid eruit moet zien en hoe die haar uit dat kleine stadje en haar eenzaamheid moet weten te helpen.
Haar literatuur verdween jaren na haar dood in 1929 in de vergetelheid maar in de jaren negentig werden haar boeken herontdekt en nu verscheen dus ook de Nederlandse vertaling van haar debuut.