Advertentie

‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ is een debuutroman van de Zweedse schrijver Jonas Jonassen. Het is een komisch feel-good verhaal. Het boek is bekroond met de Swedish Booksellers Award.

Allan Karlsson wordt 100 jaar in het bejaardentehuis en dat moet gevierd worden. Enkele ogenblikken voor het feest begint, klimt hij uit het raam en verdwijnt. Er wordt een zoekactie georganiseerd die bijna een maand duurt. In het stationsgebouw ontmoet Allan Bikker die een koffertje bijheeft en aan hem vraagt om er even op te letten. En dan begint er een achtervolging, want Karlsson is weg met het koffertje. Op zijn tocht ontmoet hij nog andere mensen met wie Allan avonturen beleeft. Tussendoor vertelt hij nog zijn levensverhaal.
De rode draad door dit verhaal is dat veronderstellingen dikwijls zo fout zijn.

Het verhaal is opgebouwd in twee verhaallijnen: het heden waarin de zoektocht naar Allan wordt gedaan en een stukje internationale geschiedenis waarin Allan een hoofdrol in speelt. Het is bewonderenswaardig hoe Jonasson geschiedenis en Allans leven aan elkaar geregen heeft. Er is niets geforceerd, integendeel. Alsof de 100-jarige man een deel van de geschiedenis is geworden. Wel is het dat sommige delen, zoals bijvoorbeeld het stuk over China, net iets te langdradig is of er net iets te weinig gebeurt. De verhaallijn over het heden, zit boordevol humor en is smakelijk neergepend.

Het blijkt al snel dat Allan niet zomaar een doorsnee mens (geweest) is. Evenals de andere personages die uitgesproken zijn. Ze zijn eerder flat, maar hebben wel voldoende tegenstellingen en raakvlakken, dat ook de sterkte is van dit boek. Bennie, de eigenaar van een snackbar, Per-Gunnar Gerdin die de leider is van Never Again, … Zelfs Karlsson die gedurende 100 jaar blijkbaar niet evolueert. Dat heeft dit boek ook niet nodig, omdat het verhaal op zich voldoende is door twists en onverwachte, rare gebeurtenissen.

Jonas Jonassan heeft een vlotte schrijfstijl. Het boek leest als een trein. Conversaties zijn zo miniem mogelijk gehouden. De auteur heeft een eigen manier om conversaties tussen personages te beschrijven. Op pag. 150 bijvoorbeeld: ‘Allan zei dat hij dat niet had geweten, maar dat hij het nu wis en dat hij de dominee daar dankbaar voor was.’

‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ heb ik graag gelezen, vooral de verhaallijn over het heden. Zijn verleden is iets minder in de smaak gevallen doordat het soms te langdradig was. Een diepgaand boek is het niet, maar eerder om ontspannend te lezen.

Citaten:
-pag. 154: ‘Allan gaf toe dat het verschil tussen krankzinnigheid en genialiteit fragiel kon zijn.’

Reacties op: humor maar soms langdradig

1989
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - Jonas Jonasson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 7,99 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker