Advertentie

Gabriel Allon, de chef van de Israëlische geheime dienst, krijgt opdracht een onderzoek in te stellen naar een Russische mol in de Engelse geheime dienst, werkzaam in Amerika, de mol op te sporen en te ontmaskeren. Medewerkers van veiligheidsdiensten uit meerdere landen zetten alle mogelijke, zeer geavanceerde apparatuur in om bewijzen te vinden.
Als er doden vallen, beschuldigen de verschillende diensten er elkaar van daarvoor verantwoordelijk te zijn. Is de mol uitgeschakeld of zitten ze verkeerd?
Allon komt op het spoor van een vrouw in de bergen van Andalusië, die vele jaren daarvoor in Beiroet de vriendin van Kim Philby is geweest en een kind met hem had. Zij poogt een boek te schrijven over die periode onder de titel “De andere vrouw”. Allon zoekt haar op en komt een en ander te weten over Philby, die in de jaren zestig een beruchte Engelse spion was, en het kind. Omdat de vrouw beschuldigd was van landverraad, is het kind bij haar weggehaald en heeft zij het kind later nog maar één keer gezien.
Gabriel Allon is een persoonlijke vriend van Graham Seymour, hoofd van MI6.
Als Kirov, dubbelspion voor zowel MI6 als de Russische inlichtingendienst SVR, naar het Westen wil overlopen, gaat alles mis. Allon ziet vanuit een safehouse hoe Kirov wordt vermoord. Rusland verspreidt foto’s waarop het lijkt dat Allon de moord heeft gepleegd en Allon en de Israëlische geheime dienst raken in diskrediet. Allon vermoedt dat een Russische mol geïnfiltreerd is MI6 in Amerika, die van het overlopen op de hoogte was en dit aan Rusland heeft doorgegeven. Hij meldt dit aan Seymour en zij besluiten een geheime operatie op te zetten om geen problemen met de Amerikanen te krijgen.
Deze operatie leidt ertoe dat zij er achter komen wie de mol is, maar bewijzen is lastig. De mol is een hooggeplaatst persoon bij MI6 en heeft veel macht. Als Allon en Seymour ontdekken hoe en met wie de mol werkt, zetten zij een val.
Alles lijkt te lukken, tot de mol een waarschuwing krijgt.
Zal het Allon lukken de mol toch te pakken te krijgen?

In het boek komen erg veel personen voor, die veelal niet echt uitgewerkt worden. Dit maakt dat je makkelijk de draad kwijtraakt. Ook zit er in grote delen van het boek weinig vaart. Deze factoren zorgen ervoor dat je vooral in het begin moeite hebt in het verhaal te komen. Wel is duidelijk dat Daniel Silva veel studie gemaakt heeft van de verschillende veiligheidsdiensten.

Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaans thrillerauteur met als specialisatie spionagethrillers. Voor hij boeken ging schrijven, was hij werkzaam als journalist en correspondent in het Midden-Oosten.
“De andere vrouw” is het 18e boek met Gabriel Allon in de hoofdrol.

Reacties op: Een mol bij MI6

28
De andere vrouw - Daniel Silva
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker