Advertentie

In Amsterdam is Alexander “Hoek” Holman een bekend persoon in de kickbokswereld. Hij heeft zijn opleiding in Japan gehad en opende kickboksschool Bushi Gym, waar hij trainer is en geen manager. Nu hij zelf niet meer vecht, leert hij ook zijn leerlingen te leven volgens de Japanse regels, de Hagakure. Menig vechter heeft hij naar de top gebracht. Omdat hij steeds meer fysieke klachten krijgt, besluit Hoek met de sportschool te stoppen en hem over te doen aan Danny en Virgil, twee van zijn leerlingen.
Maar Alex leidt een dubbelleven. Sinds jaren is hij een belangrijke schakel in de criminele organisatie van André Krook. Zij kennen elkaar al sinds hun jeugd en André heeft Hoek een keer uit de ellende geholpen. Als tegenprestatie helpt Hoek nu André.
Hun samenwerking en vriendschap komen op de tocht te staan als natuurtalent Ali, een Syrische vluchteling, zich meldt bij de sportschool. Hij heeft in Syrië over Holman en zijn sportschool gehoord en wil daar gaan trainen. Hij beschouwt Amsterdam als de kickboks hoofdstad. Ali deed al aan kickboksen in Syrië en heeft een aantal wedstrijden gebokst en gewonnen. Hij zette filmpjes van zijn trainingen en wedstrijden op internet en heeft miljoenen volgers. Ook tijdens zijn vlucht plaatst hij filmpjes en zo wordt hij een internetfenomeen.
Dan neemt zijn dochter Hannah contact met hem op, Hannahs moeder heeft Hoek wel op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van Hannah, maar hij heeft haar nooit gezien. Zij raakt in de ban van het kickboksen en de sportschool, maar ziet hoe vervallen alles is. Daarom biedt zij aan haar vader te helpen een en ander weer succesvol te maken.
Als André Krook op de proppen komt met een nieuwe drug, herbal extasy die veiliger is voor gebruikers maar net zo slecht voor het milieu, raken de criminele activiteiten van Hoek in een stroomversnelling, die fatale gevolgen heeft. En hiermee heeft het boek nog een onverwacht en spannend einde.

“Hoek” bevat veel korte hoofdstukken, waarin afwisselend stukjes uit de kickboks wereld, die net voldoende informatie geven om te begrijpen wat daar omgaat, afgewisseld worden met het verhaal over drugshandel en criminaliteit.
Het boek is meer te karakteriseren als een psychologische triller dan een actiethriller. De karakters, vooral die van Hoek, worden goed uitgediept. De beschrijvingen van Amsterdam en de tochten die de hoofdpersonen maken, zijn zo geschreven dat je als het ware met hen meereist.
Het taalgebruik is vlot en doorspekt met Amsterdamse humor.

Donald Nolet (1975) is een Nederlands schrijver van thrillers en copywriter in de reclamewereld. Hij studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden.
In 2014 won hij met zijn debuutthriller “Versleuteld” de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor de beste thriller. Zijn tweede thriller is “Handschrift van de duivel” en “Hoek” is zijn derde boek.

Reacties op: Stilstand geeft geen perspectief

31
Hoek - Donald Nolet
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99
E-book prijsvergelijker