Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mensen uit verschillende culturele achtergronden demonstreren samen

Marianne 23 oktober 2019
De 86-jarige zuster Trientje hoort over een 85-jarige Amerikaanse non, Kathleen, die samen met twee anderen het grootste nucleaire complex ter wereld weet binnen te dringen om te protesteren tegen kernenergie en kernwapens. Kathleen wordt bij deze vreedzame demonstratie opgepakt en belandt in de gevangenis. Trientje wordt hierdoor geïnspireerd en ziet het als een goddelijke missie ook in Nederland te demonstreren tegen kernwapens en kernenergie met als hoogste doel alle kernwapens de wereld uit.
In het boek maken we kennis met verscheidene personen, die zich elk vanuit hun achtergrond en ervaringen aansluiten bij Trientje.
Als eerste Regina, het nichtje van Trientje. In 1976, toen zij 6 jaar oud was, werd zij door Trientje meegenomen naar een demonstratie bij een abortuskliniek. Als katholieke non was Trientje fel tegen abortus. Zij worden gefotografeerd door Hansje, de nicht van Trientje. De foto is wereldnieuws, maar wordt in het buitenland verkeerd geïnterpreteerd en men denkt dat Trientje voor abortus is. Als 49-jarige vrouw woont Regina samen met haar man en kinderen op een boerderij, waar haar dementerende vader, Bertus, in een van de bijgebouwen woont. Op verzoek van Trientje reist Regina naar de Verenigde Staten om Kathleen te ontmoeten en te bevragen over haar acties.
In Japan is Yoshida getuige van de tsunami en kernramp van Fukushima en overleeft dit, terwijl alles om hem heen verwoest wordt en iedereen die hem lief is omkomt. Hij probeert lang zijn leven weer op te bouwen op de boerderij in het verboden gebied. Als dat echt niet meer lukt, vertrekt hij naar zijn oom en tante in Nederland.
Bonnie is geboren op een van de Marshalleilanden. Zij heeft een heerlijke jeugd, totdat iedereen het eiland moet verlaten. De Amerikanen willen de eilanden gebruiken om atoomproeven te doen. De eilandbewoners krijgen door deze proeven nog jaren lang misvormde baby’s. Bonnies leven wordt zwaar en ze voelt zich nergens thuis. Als zij op een boot werkt die toeristen naar duikplekken brengt, ontmoet zij Maarten. Zij worden verliefd en Bonnie gaat met hem mee naar Nederland.
De al eerder genoemde Hansje is fotograaf en heeft toen ze jong was onder andere de protesten van de Dolle Mina’s vastgelegd. Omdat haar kleinzoon Arend slecht met zijn ouders overweg kan, is hij bij Hansje ingetrokken. Arend weet niet goed wat hij met zijn leven wil en na een aantal mislukte studies wil ook hij fotograaf worden.
De missie van Trientje, ergens in Nederland of België een kerncentrale binnen te dringen, brengt Regina, Yoshida, Bonnie en Arend bij elkaar en zij bespreken hoe dit gedaan kan worden. Trientje krijgt aanwijzingen dat niet een kerncentrale, maar de opslag van kernwapens in Volkel het doel van hun protest moet zijn. Zal het hen lukken dit zwaarbewaakte complex binnen te dringen?

In deel 1 komen de verschillende hoofdpersonen van dit boek uitgebreid in een eigen hoofdstuk aan de orde. Hun achtergrond en de cultuur waar ze uit komen, wat ze meegemaakt hebben en hoe dat hun leven beïnvloed.
In deel 2 komen zij samen en wordt hun actie beschreven. Maar haast belangrijker is de interactie tussen de personen, wat beweegt ze en hoe willen zij hun leven invulling geven.

Het verhaal wordt magnifiek verteld en de personen komen tot leven. Door het beeldende taalgebruik van Anne-Gine Goemans bevind je je op de Marshalleilanden, voelt de angst in Fukushima en zit je naast Trientje.
Vooral Trientje is met veel humor beschreven. Zij heeft mooie uitspraken, zoals Lief Heertje. En problemen? Dan moet je zwabberen en het gaat over.
Opgelopen trauma’s en idealisme leiden tot een haast hopeloze actie, die dramatische gevolgen heeft.
Om dit boek te kunnen schrijven reisde Anne-Gine Goemans de wereld over om zelf de beschreven plaatsen te bezoeken.

Anne-Gine Goemans (30 januari 1971) is een Nederlandse journalist en schrijfster. Met haar debuutroman “Ziekzoekers uit 2007 won zij in 2008 de Anton Wachterprijs. In 2023 won zij de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs en de Duitse M-Pionier-prijs voor literaire nieuwkomers haar roman Glijvlucht. In 2015 brak zij door met haar roman Honolulu King.
Holy Trientje is in 2019 gepubliceerd en de inspiratie voor dit boek vond Anne-Gine bij de 82-jarige Megan Rice, die in 2012 een nucleair complex binnendrong en hiervoor en gevangenisstraf van 3 jaar kreeg.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marianne

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.